Navigatie overslaan

Nationale Actie Verspil geen Pil voor Duurzaam Medicijngebruik van Start

Op 10 oktober wordt door Walter Schrader (huisarts en milieu activist) in het gebouw van de Tweede Kamer een krachtig symbool van medicijnverspilling onthuld: een reusachtige vis, samengesteld uit pillen en vaccins die anders vernietigd zouden worden. Dit kunstwerk wordt aangeboden aan de vertegenwoordigers van de Partij voor de Dieren en GroenLinks/PvdA, de partijen die de recent aangenomen motie tegen medicijnverspilling hebben ingediend. Hiermee start de landelijke actie Verspil geen Pil, een gezamenlijke inspanning om bewuster en duurzamer medicijngebruik te bevorderen.

De onthulling van de medicijnvis markeert het begin van de landelijke actie Verspil geen Pil, waarbij wordt samengewerkt voor een duurzaam medicijngebruik. Deze actie begint met een landelijke telling van ingeleverde niet gebruikte medicijnen in de Week van ons Water van 14 tot 29 oktober 2023. Het bevorderen van duurzaam medicijngebruik is een belangrijke stap om de toezeggingen van de Green Deal 3.0 waar te maken en duurzamer te handelen. Artsen en apothekers doen een dringende oproep om gezamenlijk te werken aan een toekomst waarin medicijnverspilling tot het verleden behoort.

De cijfers over medicijnverspilling zijn verontrustend. Hoewel schattingen variëren, is één feit duidelijk: er wordt aanzienlijk veel medicatie verspild. Bovendien draagt deze verspilling bij aan milieuvervuiling en heeft het schadelijke gevolgen voor ons klimaat. Dit moet en kan anders.

Daarom roepen onderstaande organisaties op tot nationale samenwerking tijdens de Week van ons Water van 14 tot 29 oktober. We vragen patiënten niet alleen in deze week kritisch naar hun medicijngebruik te kijken en ongebruikte medicatie altijd naar de apotheek te brengen. Als artsen en apothekers tellen we op één vastgestelde dag hoeveel medicijnen worden ingeleverd, zonder de datum van telling aan patiënten bekend te maken.

Het terugdringen van verspilling begint bij de bron: preventie door betere levensstijl, gepast voorschrijven, de juiste hoeveelheid verstrekken en zorgen voor correct gebruik. Als medicijnen niet meer worden gebruikt, moeten ze eenvoudig en veilig kunnen worden ingeleverd. Het succes hangt af van bewustwording. Dit is het hoofddoel van deze actie, die niet voor niets samenvalt met de Week van ons Water.

Laten we in Nederland samen de verandering in gang zetten die we ook in Europa en de rest van de wereld willen zien. Samen streven we naar een duurzame medicijnketen waarin verantwoordelijkheid van producent tot gebruiker centraal staat.

Deze actie is een initiatief van :

  • Huisartsopleiding LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum)
  • VjA (Vereniging Jonge Apothekers)
  • LOVAH (Landelijk Overleg Vakgroepen Huisartsen in Opleiding)
  • LCB (Logistics Community Brabant)
  • Water Natuurlijk Nederland

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring