Navigatie overslaan
Nieuws
Rivierenland

Hele rivierengebied blijkt vervuild met PFAS

Het hele Nederlandse rivierengebied is vervuild met PFAS, schadelijke stoffen voor mens en natuur. Dit zorgt ervoor dat speciale stortplaatsen voor vervuilde bagger sneller vol raken dan verwacht, aldus onderzoek van Trouw. Het bouwen van nieuwe stortplaatsen duurt al gauw tien jaar, waarschuwt Rijkswaterstaat.

Nieuws
Rivierenland

Alles op alles voor een betere waterkwaliteit…

Het lijkt er steeds meer op dat Nederland niet alle doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) op tijd gaat halen

Nieuws
Rivierenland

Nog steeds te veel stikstof en fosfor in het water

Sinds de jaren negentig is de hoeveelheid stikstof en fosfor in het grondwater en oppervlaktewater sterk gedaald. Hierdoor is de waterkwaliteit verbeterd. Dit kwam vooral doordat boeren minder mest mochten gebruiken. Maar sinds 2012 is de daling gestopt.

Nieuws
Rivierenland

Bubbelmuren tegen plastic afval

The Great Bubble Barrier: innovatieve oplossing tegen plasticvervuiling. Idee voor onze waterschappen?

Nieuws
Rivierenland

Toekomstvisie landelijk gebied

Op donderdag 28 november overhandigden de waterschappen bij het bestuurlijk overleg landelijk gebied hun toekomstvisie voor het platteland aan minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).

Nieuws
Rivierenland

Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater

Gemeenten en waterschappen krijgen strengere eisen voor het inzamelen en zuiveren van afvalwater. De nieuwe Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater vereist onder andere vermindering van fosfaat en stikstoflozingen en extra zuivering van medicijnresten.

Nieuws
Rivierenland

Het Meergeulenconcept: Herstel Middenwaal

Onze rivieren, zoals de Waal, worden al eeuwenlang strak geleid door kribben, zomer- en winterdijken. Dit heeft de dynamische natuur van de rivier ingeperkt, met grote gevolgen. De rivier kan haar energie alleen nog kwijt in de diepte, waardoor de bodem van de Waal sinds 1950 op sommige plekken met meer dan twee meter is gezakt. Deze bodemdaling brengt uitdagingen met zich mee voor scheepvaart, landbouw, natuur en de beschikbaarheid van zoet water.

Nieuws
Rivierenland

Waterschappen sturen brandbrief PFAS

De waterschappen roepen op tot hardere aanpak van de aanwezigheid en verspreiding van PFAS in het milieu, en pleiten voor een totaalverbod op PFAS.

Nieuws
Rivierenland

Watererfgoed van Waterschap Rivierenland in kaart!

Samen met het Regionaal Archief Rivierenland brengt waterschap Rivierenland het waterschapserfgoed in het rivierengebied in kaart.

Nieuws
Rivierenland

Kabinet dreigt mestfraude te verergeren

Nederland hield zich niet aan de afspraken met Brussel over het aanpakken van mestfraude. Daardoor verloren Nederlandse boeren hun uitzonderingspositie voor het gebruik van mest.

Nieuws
Rivierenland

Afwegingskader gebiedsvreemd water

Bij droogte staan waterbeheerders en terreinbeheerders vaak voor de keuze: accepteer ik droogte in een natuurgebied of kies ik ervoor om water in te laten van veelal mindere kwaliteit. STOWA heeft een afwegingskader laten ontwikkelen dat helpt om hierin een keuze te maken.

Nieuws
Rivierenland

Bodemdaling veenweiden beperken

Bodemdaling in veenweidegebieden is een maatschappelijk probleem dat verschillende overheden gezamenlijk kunnen oplossen. Bodemdaling (onder andere als gevolg van oxidatie van veen) leidt tot emissies van broeikas­gassen en kan daarnaast andere nadelige gevolgen hebben, zoals verzak-ken van woningen, wegen en waterkeringen.

Agenda

De volgende activiteiten worden georganiseerd door Water Natuurlijk. Kom jij ook?

Bekijk de gehele agenda

Waar wij voor staan

Natuur

Water Natuurlijk gaat uit van het natuurlijk bodem-water systeem. Daarmee kunnen we extreme neerslag opvangen, droogte voorkomen, soortenrijkdom vergroten en waterkwaliteit verbeteren.

Klimaat

Water Natuurlijk zorgt voor natuurlijke waterveiligheid met bloemrijke dijken zodat bloemen, kruiden en insecten alle ruimte krijgen. Daarnaast zet Water Natuurlijk in op 100% lokale duurzame energieopwekking en gebruik. Niet alleen voor het waterschap maar onze hele maatschappij.

Eerlijk

Water Natuurlijk zorgt voor een betaalbaar en sociaal bekostiging systeem, waarbij de vervuiler betaalt en de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Het belastingstelsel moet transparant en uitlegbaar zijn waarbij eerlijkheid en solidariteit voorop staat.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring