Navigatie overslaan
Nieuws
Rivierenland

PFAS in poeppapier – en uit papierfabrieken…

Toiletpapier is mogelijk de grootste bron van PFAS in huishoudelijk afvalwater.

Nieuws
Rivierenland

Meedenken toekomst Waardhuis Kinderdijk

Waterschap Rivierenland wil het Waardhuis, gelegen in Werelderfgoed Kinderdijk, een nieuwe functie geven en daarbij het gebouw meer publiek toegankelijk maken. Op dit moment worden de mogelijkheden voor de toekomst onderzocht. Het Waardhuis is een voormalig bestuursgebouw, waarvan de oudste delen stammen uit 1581. Het rijksmonument is onderdeel van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk.

Nieuws
Rivierenland

Europa wil sponswerking landschap vergroten

De Europese Commissie wil de sponswerking van het landschap vergroten: gebieden die water vasthouden, laten zakken in de bodem, en pas loslaten wanneer het echt nodig is. De natuurlijke watercyclus moet worden hersteld, en de weerbaarheid tegen watergerelateerde risico’s moet worden vergroot.

Nieuws
Landelijk

Vrouwen en water: gelijke invloed voor een eerlijke toekomst

Op zaterdag 17 mei jl. vond in Bar Beton op station Utrecht Centraal het event Beat the Bias: Vrouwen en Water plaats. Tijdens deze bijeenkomst gingen bestuurders, experts en betrokkenen met elkaar in gesprek over de rol van vrouwen in het waterbeheer, in Nederland en wereldwijd.

Nieuws
Landelijk

In memoriam Jan Terlouw

Met verdriet neemt Water Natuurlijk afscheid van Jan Terlouw. Hij is op 93-jarige leeftijd overleden, omringd door zijn familie en dierbaren in zijn vertrouwde Twello. Een bijzondere man die voor Water Natuurlijk veel heeft betekend.

Nieuws
Rivierenland

PVV en VVD hechten aan vochtige doekjes…

De Tweede Kamer heeft met een nipte meerderheid een motie van de PVV en VVD aangenomen, die de regering oproept af te zien van een verbod op vochtige doekjes met kunststof. De motie werd gesteund door 73 Kamerleden, terwijl 72 zich ertegen keerden.

Nieuws
Rivierenland

Kabinet treuzelt met verbetering waterkwaliteit

Minister Madlener van Infrastructuur en Water erkende in de Tweede Kamer dat we ‘niet alle doelen’ van de Kaderrichtlijn Water gaan halen. De deadline voor het behalen van de KRW-doelen is 2027, maar minister Madlener gaf aan dit niet te redden.

Nieuws
Rivierenland

Falend kabinetsbeleid PFAS legt gifdeken over heel Nederland

Door jarenlang falend beleid is inmiddels heel Nederland bedekt met een gifdeken van PFAS. In heel Nederland kunnen particuliere eieren veel te veel PFAS bevatten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek op 60 verschillende locaties.

Nieuws
Rivierenland

Nevengeul Stadsblokken-Meinerswijk laat kostbaar grondwater weglopen

De diepe plas van Bruil, ooit ontstaan door zandwinning in het hart van Meinerswijk, herbergt zuiver grondwater afkomstig uit de Veluwe. Vanuit de ondergrond stroomt dit kostbare natuurwater langzaam naar de plas, die normaal gesproken een hoger peil kent dan de Nederrijn. Maar door recente ingrepen dreigt dit evenwicht verloren te gaan.

Nieuws
Rivierenland

Meldplicht voor staalslakken

In ons waterland is het vanzelfsprekend dat we zorgzaam omgaan met bodem, lucht en water. Wat we lozen, storten of hergebruiken, moet passen binnen heldere kaders die mens en natuur beschermen. Daarom is het besluit van de Tweede Kamer om een meldplicht voor het gebruik van staalslakken in te voeren, een belangrijke stap in de goede richting. Wel vinden we het jammer, dat het nog steeds niet tot een resoluut verbod is gekomen.

Nieuws
Rivierenland

Retentiegebieden rivieren als bypasses inrichten

De aanleg van hoogwatergeulen en dijkverleggingen zijn effectiever dan het aanwijzen van binnendijkse retentiegebieden voor extreem hoogwater. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksinstituut Deltares.

Nieuws
Rivierenland

Erfgoed verbindt: verleden als bron voor toekomstig waterbeheer

Water is al eeuwenlang de motor achter de ontwikkeling van ons landschap. Dijken, sluizen, polders en gemalen vormen samen een indrukwekkend waterstaatkundig netwerk. Veel oudere kunstwerken behoren inmiddels tot waterstaatkundig erfgoed.

Agenda

De volgende activiteiten worden georganiseerd door Water Natuurlijk. Kom jij ook?

Bekijk de gehele agenda
donderdag 30 oktober 2025 - 19:30 - 21:00

Watercafé Biodiversiteit

Rivierenland

Info over programma en sprekers volgt

Lees meer

Waar wij voor staan

Natuur

Water Natuurlijk gaat uit van het natuurlijk bodem-water systeem. Daarmee kunnen we extreme neerslag opvangen, droogte voorkomen, soortenrijkdom vergroten en waterkwaliteit verbeteren.

Klimaat

Water Natuurlijk zorgt voor natuurlijke waterveiligheid met bloemrijke dijken zodat bloemen, kruiden en insecten alle ruimte krijgen. Daarnaast zet Water Natuurlijk in op 100% lokale duurzame energieopwekking en gebruik. Niet alleen voor het waterschap maar onze hele maatschappij.

Eerlijk

Water Natuurlijk zorgt voor een betaalbaar en sociaal bekostiging systeem, waarbij de vervuiler betaalt en de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Het belastingstelsel moet transparant en uitlegbaar zijn waarbij eerlijkheid en solidariteit voorop staat.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring