Navigatie overslaan
Nieuws
Rivierenland

Alblasserwaard bevat hele cocktail aan PFAS

In de plassen en sloten van de Alblasserwaard, rondom de Chemours-fabriek, zijn niet alleen de PFAS-soorten GenX en PFOA in verhoogde concentraties aangetroffen, maar ook zes andere PFAS-varianten.

Nieuws
Rivierenland

Europese Commissie: meer ambitie en snellere actie om doelen waterkwaliteit te halen

De Europese Commissie concludeert dat de meeste oppervlaktewaterlichamen in Nederland niet in goede toestand zijn. Voor de grondwaterlichamen is de situatie positiever; het grootste deel is wel in goede toestand.

Nieuws
Rivierenland

Dijkversterkingen kosten meer geld

Kamerbrief waterveiligheidsbeleid: minder versterking nodig, geen 2.000 maar 1.400 kilometer. Ondanks deze verlaging is meer budget nodig dan tot nu geraamd.

Nieuws
Rivierenland

Kabinet laat toch bouwen in de uiterwaarden…

Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat heeft voor 22 locaties in de uiterwaarden van de grote rivieren een uitzondering gemaakt op het strikte algehele verbod op buitendijkse nieuwbouw. Ook blijft voor bestaande bebouwing in de uiterwaarden een uitbreiding van 10 procent mogelijk. Twee nieuwe categorieën zijn toegevoegd aan de lijst van riviergebonden activiteiten waarvoor bouw nog is toegestaan: voorzieningen voor drinkwaterbedrijven die rivierwater winnen en faciliteiten voor aquathermie (energiewinning uit oppervlaktewater van de rivieren).

Nieuws
Rivierenland

Warmste jaren sinds begin metingen

Klimaatverandering wordt steeds zichtbaarder, zowel in Nederland als wereldwijd. In Nederland zien we vaker dagen met zware neerslag en steeds minder ijsdagen. 2024 was, samen met 2023, het warmste jaar in Nederland sinds het begin van de metingen in 1901.

Nieuws
Landelijk

Water Natuurlijk steunt PesticideVrij-Dag

Op vrijdag 11 april vindt in Den Haag de landelijke manifestatie PesticideVrij-Dag plaats, georganiseerd door de Parkinson Vereniging, Natuur & Milieu en de FNV. Met deze actie vragen zij aandacht voor de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen op mens, natuur en waterkwaliteit. Water Natuurlijk steunt deze oproep en roept iedereen op om mee te doen.

Nieuws
Landelijk

De nieuwe Waterschapsbelasting: goede stap, maar het had een stuk eerlijker gekund

Water Natuurlijk verwelkomt de nieuwe waterschapsbelasting als een stap in de goede richting, maar ziet ook belangrijke verbeterpunten. Het doel blijft een toekomstbestendig en eerlijk systeem waarin duurzaam waterbeheer wordt gestimuleerd.

Nieuws
Landelijk

Water Natuurlijk neemt afscheid van X/Twitter

In lijn met onze kernwaarden en recente ontwikkelingen hebben we besloten om onze activiteiten op Twitter/X te beëindigen. We richten ons op platforms die beter aansluiten bij onze missie en waar we op een positieve manier kunnen blijven bijdragen aan het publieke debat.

Nieuws
Rivierenland

Eerlijker waterschapsbelasting

Nederland gaat de regels voor waterschapsbelastingen veranderen. Huiseigenaren gaan minder betalen voor de watersysteemheffing. Dit is het resultaat van een wetsvoorstel waar de Eerste Kamer nog vragen over had.

Nieuws
Rivierenland

Gelderland wil bollenteelt bij waterwingebieden verbieden

De provincie Gelderland wil bollenteelt verbieden in gebieden waar grondwater wordt gewonnen voor drinkwater. De reden is het hoge gebruik van bestrijdingsmiddelen bij deze teelt. Dit kan schadelijk zijn voor de kwaliteit van ons drinkwater.

Nieuws
Rivierenland

Kabinet frustreert aanpak bestrijdingsmiddelen

Het kabinet wil een wetsvoorstel voor het terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen weer intrekken. Het wetsvoorstel was oorspronkelijk bedoeld om het gebruik van bestrijdingsmiddelen buiten de landbouw te beperken. De Tweede Kamer voegde daar middelen in de landbouw aan toe.

Nieuws
Rivierenland

Waterkwaliteit vraagt standvastiger beleid

Nederland staat voor grote uitdagingen als het gaat om waterkwaliteit. Consistent beleid is hard nodig, maar de huidige aanpak schiet al jarenlang tekort. Ons landbouwbeleid voldoet bijvoorbeeld niet aan de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW).

Agenda

De volgende activiteiten worden georganiseerd door Water Natuurlijk. Kom jij ook?

Bekijk de gehele agenda

Waar wij voor staan

Natuur

Water Natuurlijk gaat uit van het natuurlijk bodem-water systeem. Daarmee kunnen we extreme neerslag opvangen, droogte voorkomen, soortenrijkdom vergroten en waterkwaliteit verbeteren.

Klimaat

Water Natuurlijk zorgt voor natuurlijke waterveiligheid met bloemrijke dijken zodat bloemen, kruiden en insecten alle ruimte krijgen. Daarnaast zet Water Natuurlijk in op 100% lokale duurzame energieopwekking en gebruik. Niet alleen voor het waterschap maar onze hele maatschappij.

Eerlijk

Water Natuurlijk zorgt voor een betaalbaar en sociaal bekostiging systeem, waarbij de vervuiler betaalt en de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Het belastingstelsel moet transparant en uitlegbaar zijn waarbij eerlijkheid en solidariteit voorop staat.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring