Waterschappen sturen brandbrief PFAS
De waterschappen roepen op tot hardere aanpak van de aanwezigheid en verspreiding van PFAS in het milieu, en pleiten voor een totaalverbod op PFAS.
Water Natuurlijk is de landelijke waterschapspartij die zich inzet voor natuur, landschap en recreatie.
De waterschappen roepen op tot hardere aanpak van de aanwezigheid en verspreiding van PFAS in het milieu, en pleiten voor een totaalverbod op PFAS.
Samen met het Regionaal Archief Rivierenland brengt waterschap Rivierenland het waterschapserfgoed in het rivierengebied in kaart.
Nederland hield zich niet aan de afspraken met Brussel over het aanpakken van mestfraude. Daardoor verloren Nederlandse boeren hun uitzonderingspositie voor het gebruik van mest.
Bij droogte staan waterbeheerders en terreinbeheerders vaak voor de keuze: accepteer ik droogte in een natuurgebied of kies ik ervoor om water in te laten van veelal mindere kwaliteit. STOWA heeft een afwegingskader laten ontwikkelen dat helpt om hierin een keuze te maken.
Bodemdaling in veenweidegebieden is een maatschappelijk probleem dat verschillende overheden gezamenlijk kunnen oplossen. Bodemdaling (onder andere als gevolg van oxidatie van veen) leidt tot emissies van broeikasgassen en kan daarnaast andere nadelige gevolgen hebben, zoals verzak-ken van woningen, wegen en waterkeringen.
Nederlanders hebben vertrouwen in het Nederlandse waterbeheer. Er is vertrouwen in het werk van de overheid en het waterschap om overstromingen te beperken. Mensen hebben het beeld dat de waterkwaliteit nu goed is maar ook dat deze verslechtert en aandacht vraagt. Ze vinden dat de overheid een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van een slechte waterkwaliteit.
Vissen zijn belangrijk voor schoon en gezond water. Dammen, stuwen, sluizen en gemalen helpen om het land droog te houden, maar ze maken het water lastiger toegankelijk voor vissen.
De Europese Commissie heeft een inbreukprocedure − een juridische procedure vanwege het niet naleven van Europese wetgeving – gestart tegen Nederland vanwege gebrekkige naleving van de Kaderrichtlijn Water.
Vooruitlopend op een Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Het Algemeen bestuur van Rivierenland heeft daartoe opgeroepen met een motie. In samenwerking met de andere waterschappen moeten we bij het Rijk duidelijk maken dat we alleen door middel van een verbod op PFAS onze taak om te zorgen voor schoon water kunnen uitvoeren. De urgentie is te hoog om te wachten op een mogelijk Europees verbod.
Tiel, 21 juni – Het bestuur van Waterschap Rivierenland heeft vandaag besloten het belastingtarief voor burgers aan te passen. Inwoners van het rivierengebied zullen een groter deel van de belastingen moeten gaan opbrengen. Een amendement van Partij voor de Dieren, AWP, Water Natuurlijk en VVD om dit te voorkomen kreeg geen meerderheid. Ook vorig jaar verhoogde het waterschap het aandeel van burgers al.
Sluit je op zondag 23 juni 2024 aan bij The Climate Chain! We slaan de handen ineen en trekken een rode streep langs de Nederlandse kustlijn. Samen vormen we een human chain en vragen we snellere actie tegen ontwrichtende klimaatverandering en voor een volhoudbare economie. Zo maken we het grote draagvlak voor meer en snellere klimaatactie zichtbaar.
De ‘Handreiking weging van het waterbelang voor waterkwaliteit’ geeft waterbeheerders uitgangspunten en richtlijnen voor het waarborgen van de waterkwaliteit bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.
De volgende activiteiten worden georganiseerd door Water Natuurlijk. Kom jij ook?
Water Natuurlijk gaat uit van het natuurlijk bodem-water systeem. Daarmee kunnen we extreme neerslag opvangen, droogte voorkomen, soortenrijkdom vergroten en waterkwaliteit verbeteren.
Water Natuurlijk zorgt voor natuurlijke waterveiligheid met bloemrijke dijken zodat bloemen, kruiden en insecten alle ruimte krijgen. Daarnaast zet Water Natuurlijk in op 100% lokale duurzame energieopwekking en gebruik. Niet alleen voor het waterschap maar onze hele maatschappij.
Water Natuurlijk zorgt voor een betaalbaar en sociaal bekostiging systeem, waarbij de vervuiler betaalt en de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Het belastingstelsel moet transparant en uitlegbaar zijn waarbij eerlijkheid en solidariteit voorop staat.
Kiezers bedankt voor jullie stemmen tijdens de waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023. Nu is het tijd om de volgende stap te nemen.
Geef de natuur een stem. Word lid!Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring