Toiletpapier is mogelijk de grootste bron van PFAS in huishoudelijk afvalwater. Bedrijfslozingen zorgen voor de grootste bijdrage van PFAS op het riool, maar zijn lastig te beheersen. Het was al eerder aangetoond dat PFAS in papieren producten kunnen voorkomen, omdat het wordt gebruikt bij het verpulpen van papier in papiermolens, waarbij de papiervezels losgemaakt worden. Dat zou ook betekenen, dat via het afvalwater van papierfabrieken PFAS wordt verspreid.
Omdat wc-papier vaak gemaakt wordt van gerecycled papier, kunnen schadelijke stoffen zoals PFAS in het wc-papier terechtkomen. Via het rioolwater komen deze stoffen in het oppervlaktewater, waar ze zich verspreiden en heel langzaam afbreken. Hierdoor kunnen ze zich ophopen in de natuur.
Mensen kunnen deze stoffen binnenkrijgen via drinkwater. Sommige soorten PFAS kunnen schadelijke effecten hebben, zoals een verminderde werking van het immuunsysteem, vruchtbaarheidsproblemen en een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker.Ook dieren worden blootgesteld aan PFAS via het rioolwater dat in het oppervlaktewater terechtkomt. Deze stoffen hopen zich op in hun lichaam en de hoeveelheid wordt steeds hoger naarmate je hoger in de voedselketen komt. Het is duidelijk dat PFAS ook nadelige gevolgen kunnen hebben voor dieren, maar er wordt nog onderzoek gedaan naar de specifieke effecten.