Navigatie overslaan

PVV en VVD hechten aan vochtige doekjes…

De Tweede Kamer heeft met een nipte meerderheid een motie van de PVV en VVD aangenomen, die de regering oproept af te zien van een verbod op vochtige doekjes met kunststof. De motie werd gesteund door 73 Kamerleden, terwijl 72 zich ertegen keerden.

Maak vochtige doekjes plasticvrij

Met deze gemakzuchtige motie keren deze partijen zich tegen de inspanningen van Stichting RIONED en de Unie van Waterschappen. Deze organisaties, samen met anderen, hadden in december 2024 de petitie ‘Maak vochtige doekjes plasticvrij!’aangeboden aan de Tweede Kamer, met de hoop dat dit onderwerp een speerpunt zou worden in de onderhandelingen over de herziening van de Europese Single Use Plastics-richtlijn, die vanaf 2026 van kracht wordt.

Doekjes met kunststof, zoals schoonmaakdoekjes, babydoekjes en make-up remover doekjes, zorgen voor onvermijdelijke verstoppingen in rioleringen en bij afvalwaterzuiveringssystemen. Deze verstoppingen brengen hoge kosten met zich mee, verstoren de werking van het riool en kunnen zelfs schade veroorzaken. Verstopte rioolpompen en buizen kunnen leiden tot overstromingen, waarbij ongezuiverd afvalwater in de natuur terechtkomt. Dit vormt niet alleen een milieu- en gezondheidsrisico, maar zorgt ook voor onmiskenbare overlast voor bewoners en gemeenten.

Kostbare vervuiling blijft onnodig in stand

De motie werd op 18 maart 2025 aangenomen tijdens een hoofdelijke stemming. Naast de PVV en VVD wilden ook BBB, DENK, FVD en JA21 vasthouden aan de vochtige doekjes. Gemeenten en waterschappen maken daardoor veel extra kosten. Het gaat jaarlijks om 22 tot 26 miljoen euro, blijkt uit onderzoek van RIONED. Op Europees niveau bedragen de extra kosten zelfs 300 miljoen euro per jaar.

Daarnaast is er de ernstige vervuiling die deze doekjes veroorzaken. Het plastic in de doekjes komt uiteindelijk in het milieu terecht, waar het niet afbreekt en de natuur verder vervuilt. In plaats van deze schadelijke producten te verbieden, lijken de betreffende politieke partijen bereid te zijn om de lange termijngevolgen voor het milieu en de volksgezondheid te negeren.

Een meerderheid van de oppositie sprak zich juist uit voor de bescherming van het milieu en kostenbesparing, waaronder GroenLinks-PvdA, D66, CDA, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, SGP en Volt. Ook de regeringspartij Nieuw Sociaal Contract (NSC) pleit voor een verbod op EU-niveau.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring