Bouwplannen Stadsblokken-Meinerswijk
In het kader van de bouwplannen voor Stadsblokken-Meinerswijk werkt projectontwikkelaar Kondor Wessels Projecten (KWP) aan het verlengen en verdiepen van de bestaande nevengeul. Inmiddels is men begonnen met het fysiek verbinden van de plas van Bruil met de Nederrijn. Daarmee ontstaat een directe waterweg, waardoor het Veluwse grondwater ongehinderd kan wegstromen richting de rivier. In deze tijd van vroege droogte betekent dat een ernstig verlies: binnen korte tijd verdwijnt een hoeveelheid water die goed zou zijn om alle inwoners van Arnhem ruim een week van drinkwater te voorzien.
Gevolgen zijn groot
De gevolgen reiken verder dan alleen het verlies van water. De plas zal blijven vragen om aanvulling, zuigend aan de reserves van de Veluwe, het beschermde uiterwaardenlandschap, en zelfs woonwijken zoals Elderveld en Malburgen. Een proces dat niet alleen risico's met zich meebrengt voor de natuur, maar ook voor de stabiliteit van funderingen en de bodemgesteldheid in de regio.
Nadelige effecten nevengeul onvoldoende onderzocht
De nieuwe, langere nevengeul is nodig als compensatie voor de bouw van woningen in de uiterwaarden. Toch is nooit grondig onderzocht deze nevengeul extra water onttrekt aan de Veluwe. De zorgwekkende signalen hierover, onder andere aangedragen door Stichting Kloppend Stadshart, zijn door gemeente, provincie en waterschappen tot nu toe genegeerd. Zij hebben onlangs nogmaals dringend aandacht gevraagd voor de nadelige effecten van deze ingreep. Het is niet te laat om maatregelen te treffen die verdere schade aan natuur en leefomgeving kunnen beperken. Al weer enkele jaren geleden zijn in de waterschappen Vallei en Veluwe en Rivierenland moties aangenomen waarin het Rijk werd gevraagd om deugdelijk onderzoek naar de gevolgen van de nevengeul voor het grondwater. Helaas is daar weinig mee gebeurd. Natuurlijk water verdient bescherming — zeker in een tijd waarin droogte steeds vaker onze landschappen teistert.