Staalslakken
Staalslakken, een afvalproduct van de hoogovens, worden in Nederland gebruikt in onder andere de wegenbouw. Het wordt vaak verkocht als ‘circulaire bouwstof’. Maar achter dat duurzame label schuilt een schaduwzijde. Het restproduct uit de staalindustrie, dat zware metalen bevat en de bodem kan verontreinigen, is op zeker 115 plekken in Nederland gebruikt. En dat is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg.
Meldplicht
Het RIVM en de Inspectie Leefomgeving en Transport waarschuwen al jaren: de huidige regelgeving schiet tekort en biedt onvoldoende bescherming tegen misbruik en milieuschade. Dankzij een door de Tweede Kamer aangenomen motie van Geert Gabriëls (GL-PvdA) komt er nu een meldplicht: vooraf moet bekend zijn waar, hoeveel en waarvoor staalslak wordt gebruikt. Alleen zo kunnen waterschappen, omgevingsdiensten en inspectiediensten effectief ingrijpen voordat risico’s werkelijkheid worden. Ook Rijkswaterstaat, de politie en de ILT vroegen hier herhaaldelijk om.
Effecten
In plaatsen als Eerbeek is die ellende al zichtbaar. Daar liggen grote hoeveelheden staalslak, met gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid. Dat had voorkomen kunnen worden met striktere regels, betere handhaving en echte transparantie.
Water Natuurlijk staat pal voor een gezonde leefomgeving, waarin grondstoffen circulair worden ingezet zonder het milieu of de volksgezondheid op het spel te zetten.
Foto: De stortplaats bij de Doonweg in Eerbeek. Jaar en datum onbekend. Foto: OnsEerbeekBrummen