(december 2022) Vallei en Veluwe en de plannen voor 2023
De vele opgaven van het waterschap komen bij elkaar bij het opstellen van de begroting. De concept-begroting van Vallei en Veluwe laat zien dat niet alle wensen kunnen worden gehonoreerd. Om optimale keuzes te maken, maar vooral ook om het inzicht in het hoe en waarom van die keuzes te vergroten hebben ambtenaren een heldere afwegingsmethodiek ontwikkeld en toegepast.
De uitgaven nemen toe en de inkomsten door enige tariefstijging ook, maar het zijn vooral de tekorten in het personeelsbestand die grenzen stelt aan wat het waterschap kan doen. Vele medewerkers gaan met pensioen, en de markt voor technisch-inhoudelijk deskundigen en omgevingsmanagers is heel krap.
Een aantal investeringen voor energiebesparende maatregelen is uitgesteld. De ontwikkeling van de innovatieve zuiveringsmethode die meer hergebruik mogelijk maakt (bekend onder de naam ‘waterfabriek Wilp’) wordt on hold gezet. Het onderhoud gaat naar een lager niveau. De fractie Water Natuurlijk heeft begrip voor de gemaakte keuzes. In ieder geval staat de rol van het waterschap in het gebiedsgericht werken en bij de inbreng om bodem en water sturend te laten zijn niet ter discussie.
Omgevingswet en het onderhoudsbeleid
De juridische stukken zoals de Keur krijgen een plek in de (nog in te voeren) Omgevingswet en eerder is besloten die beleidsarm daar naar over te laten gaan. In de commissievergadering van 24 oktober lag de Onderhoudsverordening ter tafel; het viel de fractie van Water Natuurlijk op dat deze inhoudelijk nogal gedateerd was: vooral gericht op water afvoeren door bijvoorbeeld weghalen van begroeiing geen woord over bijvoorbeeld biodiversiteit of maatregelen tegen droogte . Daarom hameren wij erop dat na het ‘beleidsarme’ vaststellen van deze verordening zowel de Keur als de verordeningen van het waterschap een grondige update krijgen gebaseerd op het vastgesteld beleid.