Navigatie overslaan
Nieuws
Limburg

Advies Kerngroep Strategie

Water Natuurlijk is een sterk merk. Dat komt mede omdat Water Natuurlijk is gegroeid op basis van de founding partners van Water Natuurlijk zoals Natuurmonumenten, Bond Heemschut, de Sportvisserij, de Vogelbescherming en Wandelnet. Het merk Water Natuurlijk willen we groter en sterker maken bij de waterschapsverkiezingen van maart 2027. Gezien mogelijke ontwikkelingen in het politieke landschap van waterschappen in het algemeen en een mogelijke gezamenlijke lijst van GL-PvdA bij de Waterschapsverkiezingen van maart 2027 is een strategische inzet van Water Natuurlijk nodig. Hierop heeft het Landelijk Bestuur een vraag uitgezet bij haar leden om met een advies te komen over hoe Water Natuurlijk de waterschapsverkiezingen van 2027 in zou moeten gaan. Onderstaande presentatie is het advies van de Kerngroep Strategie. De eindconclusie van de Algemene Ledenvergadering op 9 november dit jaar is te vinden op pagina 14.

Nieuws
Limburg

De politiek strategische verkenning van Water Natuurlijk

We zijn bijna halverwege de huidige bestuursperiode. Wat betekent dat ons bestuur zich begint voor te bereiden op de volgende verkiezingen in 2027. Als start daarvoor hebben zij de uitslagen van de vorige verkiezingen geanalyseerd om te komen tot een aanpak richting de volgende verkiezingen.

Nieuws
Limburg

Vragen over gebruik instrumenten Omgevingswet.

Decentrale overheden en het Rijk wijzen veelal naar elkaar voor het nemen van maatregelen voor natuur, klimaat en water. Decentrale overheden verscholen zich eerder vaak achter het argument dat zij niet de benodigde instrumenten hadden om maatregelen te nemen. Dankzij de Omgevingswet zijn deze maatregelen er nu wel. Ze worden eigenlijk alleen nog niet echt toegepast.

Nieuws
Limburg

Nieuwe Richtlijn Stedelijk Afvalwater

Recent heeft het Europese Raad de nieuwe Richtlijn Stedelijk Afvalwater vastgesteld. Daar zijn wij als Water NATUURlijk erg blij mee. De oude richtlijn was namelijk al meer dan 30 jaar oud en daardoor niet meer bij de tijd. In de tussentijd zijn heel veel stoffen gemaakt die nieuw zijn, waardoor de oude richtlijn niet goed meer paste. De herziene richtlijn omvat een pakket aan maatregelen dat moet leiden tot een betere bescherming van de waterkwaliteit en de volksgezondheid in Nederland en Europa.

Nieuws
Limburg

Inbreng fractie Water NATUURlijk op Begrotingsbehandeling 2024-2025

Namens de fractie Water NATUURlijk Limburg heeft Rose-Marie Kaanen een reactie gegeven op de begroting 2024-2025. De behandeling van de begroting vond dit jaar al érg vroeg plaats. De reden daarvan is de aanstaande fusie: vanaf 1 januari 2025 fuseren Waterschap Limburg en Waterschap bedrijf Limburg, tot een nieuwe organisatie met ongeveer 800 medewerkers. Lees hieronder onze inbreng:

Nieuws
Limburg

Meer inzicht nodig in stoffen die op de Maas worden geloosd

Van Pouilly-en-Bassigny in Frankrijk, door België, heel Limburg, dan door Brabant richting de Noordzee: onze Maas. Van Maaswater is vrij eenvoudig en goedkoop drinkwater te produceren. Niet zo gek dus dat ruim zeven miljoen Nederlanders en Belgen afhankelijk zijn van de Maas voor hun drinkwater. Wij vinden dat inwoners langs de Maas recht hebben op gezond en schoon drinkwater tegen een betaalbare prijs. Daarom willen we graag weten welke schadelijke stoffen er op de Maas geloosd worden.

Nieuws
Limburg

Arnold en Frédérique weer goed van start na de zomer

Onze geborgde fractieleden natuurterreinen, Arnold en Frédérique, trapten woensdag het politieke jaar 2024 - 2025 af, bij de Vereniging voor Bos en Natuurterreineigenaren (VBNE ) en bij Waterschap Limburg.

Nieuws
Limburg

Wie redt de vuursalamander in de Leukderbeek?

In het Zuid-Limburgse Bunderbos leeft de vuursalamander in de Leukderbeek. De vuursalamander wordt ook wel gevlekte salamander of goudsalamander genoemd. Het is een zeldzame geel-zwarte salamander die met uitsterven wordt bedreigd. Ook in de Leukderbeek is het voor de vuursalamander moeilijk overleven. Maatregelen voor een gezondere leefomgeving zijn dan ook vereist. Uit de Voorjaarsrapportage 2024 van Waterschap Limburg kwam naar voren dat het nemen van beschermingsmaatregelen voor de gevlekte salamander in en om de Leukderbeek opnieuw vertraging heeft opgelopen. Reden voor de fractie WaterNATUURlijk om hierover in de vergadering van de commissie Watersysteem, Zuiveren en Waterketen van 5 juni 2024 vragen te stellen aan portefeuillehouder Wolfhagen.

Nieuws
Limburg

Zondag 30 juni 2024 'Dag van het Water': waterveiligheid en natuurkracht.

In juli 2021 traden de Geul, de Geleenbeek en de Roer door hevige regenval buiten hun oevers. Dit leidde tot grote overstromingen op verschillende plekken in Zuid-Limburg. Met name de inwoners langs de Geul hadden het zwaar te verduren. Velen werden compleet verrast door de hoge snelheid waarmee het water in korte tijd hun woning binnenstroomde. Sommigen hebben nog steeds last van de gevolgen van het hoge water. Niet alleen van alle strubbelingen rondom de afhandeling van schade, maar vooral ook van de angst die opdoemt zodra hevige regenbuien op komst zijn.

Nieuws
Limburg

Verkiezingen VK

Vandaag zijn er verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Een van de grote onderwerpen? Waterkwaliteit! Het oppervlaktewater in het VK is hartstikke smerig, er drijven letterlijk drollen naar de Noordzee en meren.

Nieuws
Limburg

Analyse milieukwaliteit Limburgse beken , deel 1

Sinds de invoering van de Europese Kaderrichtlijn Water in 2000 is er een enorme kwaliteitsimpuls gegeven aan de grond- en oppervlaktewateren in de lidstaten van de Europese Unie en zelfs in enkele Oost-Europese staten grenzend aan de EU, zoals Belarus en Oekraïne. Volgens deze richtlijn dienen de wateren uiterlijk in 2027 in een goede ecologische toestand te zijn; reden om de Limburgse beken eens tegen het licht te houden.

Nieuws
Landelijk

Water Natuurlijk ondersteunt The Climate Chain!

Sluit je op zondag 23 juni 2024 aan bij The Climate Chain! We slaan de handen ineen en trekken een rode streep langs de Nederlandse kustlijn. Samen vormen we een human chain en vragen we snellere actie tegen ontwrichtende klimaatverandering en voor een volhoudbare economie. Zo maken we het grote draagvlak voor meer en snellere klimaatactie zichtbaar.

Waar wij voor staan

Groen

Klimaatverandering heeft grote gevolgen op natuur, ons en onze leefomgeving. Wij vinden dat de natuur centraal moet staan in het waterbeheer om zo de uitputting van de leefomgeving van mens en dier tegen te gaan.

Gezond

Het is hoog tijd dat de waterkwaliteit in Nederland wordt verbeterd. Beken en sloten mogen geen afvoerputje zijn voor chemicaliën en afval. Wij zetten ons in om waterverontreiniging bij de bron aan te pakken.

Genieten

Iedereen moet van water en natuur kunnen genieten. Water kom je immers overal tegen, binnen èn buiten de stad. Veel recreatie vindt op en rondom water plaats, waar ook veel cultuurhistorisch erfgoed te vinden is.

Gezamenlijk

Een toekomstbestendig waterbeheer kunnen we alleen bereiken door te investeren in nieuwe technologieën én in samenwerking. We bereiken meer als we beter en intensiever samenwerken met andere partijen en gebruik maken van elkaars kennis.

Agenda

Welkom bij deze activiteiten!

Bekijk de gehele agenda

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring