Een frisse duik naar een groen en duurzaam 2025
Een frisse duik naar een groen en duurzaam 2025
Water Natuurlijk is de landelijke waterschapspartij die zich inzet voor natuur, landschap en recreatie.
Een frisse duik naar een groen en duurzaam 2025
In het Algemeen Bestuur (AB) van 6 november werden de meerjarenraming, de begroting 2025 en de belastingverordening 2025 vastgesteld. Duidelijk is dat het waterbeheer en de zuivering van het afvalwater er niet goedkoper op worden in de toekomst.
Sluit je op zondag 23 juni 2024 aan bij The Climate Chain! We slaan de handen ineen en trekken een rode streep langs de Nederlandse kustlijn. Samen vormen we een human chain en vragen we snellere actie tegen ontwrichtende klimaatverandering en voor een volhoudbare economie. Zo maken we het grote draagvlak voor meer en snellere klimaatactie zichtbaar.
Morgen zijn de Europese verkiezingen. Dit is jouw kans om invloed uit te oefenen op de toekomst van ons water, klimaat en milieu. Europese regelgeving speelt een cruciale rol in het beheer van waterkwaliteit, biodiversiteit en klimaatverandering. Het werk van onze waterschappen is sterk afhankelijk van Europese richtlijnen. Daarom is het belangrijk om groen te stemmen en bij te dragen aan een duurzame toekomst.
Schoon en levend water en werken met de natuur; dat is kort samengevat de missie van Water Natuurlijk waarvoor we opgericht zijn. Als het over de KRW gaat is onze fractie dus extra alert. De Europese Kaderrichtlijn Water geeft aan welke doelen we samen moeten bereiken. Ieder waterschap, dus ook Hunze en Aa’s, heeft wateren aangewezen waarvoor doelen voor schoon en levend water zijn geformuleerd.
Waterschap Hunze en Aa’s is vorige maand begonnen met de aanleg van een zonnecarport bij het waterschapshuis in Veendam. In augustus moeten de werkzaamheden klaar zijn. De zonnepanelen zullen per jaar minimaal 200.000 KWh per jaar opwekken. De zonnecarports worden voorzien van in totaal 16 laadvoorzieningen. De huidige laadpalen worden op termijn verwijderd. Dit betekent een uitbreiding van per saldo 8 laadvoorzieningen. Over de vraag wat er met de hagen bij de zonnecarport gebeurt: die zijn van de gemeente en worden gesnoeid door de gemeente.
Water Natuurlijk reageert positief op de recente ontwikkelingen omtrent de Wet op de politieke partijen, die voor advies naar de Raad van State is gestuurd. Deze wet, gericht op het versterken van democratische processen door middel van financiering en transparantie voor politieke partijen, biedt nieuwe mogelijkheden voor lokale en regionale partijen ook in het waterbeheer.
Na een droge periode in juni-juli 2023 kampte Nederland dit najaar met een enorm wateroverschot. Iedereen kent de beelden van tv van de hoge waterstanden in de rivieren eind december -begin januari. Ook het gebied van Hunze en Aas had te maken met wateroverlast. Op de verzadigde kletsnatte akkers bleef het water staan, wat het binnen halen van de oogst bemoeilijkte. Zware landbouwwerktuigen zakten te diep weg in de grond. Zelfs de slotenschouw kon niet worden uitgevoerd dit jaar. Hoe losten we dit op?
Op 13 december heeft het algemeen bestuur unaniem de Kustvisie vastgesteld. Daarmee is de visie een feit geworden en onderschrijft het algemeen bestuur de noodzaak om hiermee aan de slag te gaan. Daar waar veel overheden redeneren vanuit het heden naar te toekomst, beredeneren de waterschappen vanuit de toekomstscenario’s naar het nu om antwoorden te ontwikkelen op de hoe te handelen vraag en iedereen bewust te maken dat oplossingen ruimte vragen die gereserveerd moet worden voor toekomstbestendige en daarmee duurzame scenario’s. Daarmee is ver vooruitkijkend (2050 en verder) deze visie ontwikkeld.
Water Natuurlijk Hunze en Aa's wenst allen een groener en blauwer 2024. Natuurlijk.
Water Natuurlijk is verheugd om aan te kondigen dat Saskia Borgers is voorgedragen als de nieuwe dijkgraaf van Waterschap Limburg. Saskia Borgers is momenteel lid van het Algemeen Bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en heeft tot voor kort deel uitgemaakt van het Dagelijks Bestuur.
Water Natuurlijk heeft met aandacht de gebeurtenissen tijdens de recente klimaatmars in Amsterdam gevolgd. Wij begrijpen en delen de bezorgdheid over de klimaatcrisis, die een essentieel onderdeel is van onze missie voor schoon, gezond en voldoende water.
Klimaatverandering heeft grote gevolgen op natuur, ons en onze leefomgeving. Wij vinden dat de natuur centraal moet staan in het waterbeheer om zo de uitputting van de leefomgeving van mens en dier tegen te gaan
Het is hoog tijd dat de waterkwaliteit in Nederland wordt verbeterd. Beken en sloten mogen geen afvoerputje zijn voor chemicaliën en afval. Wij zetten ons in om waterverontreiniging bij de bron aan te pakken.
Iedereen moet van water en natuur kunnen genieten. Water kom je immers overal tegen, binnen èn buiten de stad. Veel recreatie vindt op en rondom water plaats, waar ook veel cultuurhistorisch erfgoed te vinden is.
Een toekomstbestendig waterbeheer kunnen we alleen bereiken door te investeren in nieuwe technologieën én in samenwerking. We bereiken meer als we beter en intensiever samenwerken met andere partijen en gebruik maken van hun kennis.
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring