Navigatie overslaan

Vermindering geborgde zetels een feit

Met de publicatie in het Staatsblad op vrijdag 16 december is de initiatiefwet democratisering waterschappen van Laura Bromet (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66) een feit. Inwoners van Nederland krijgen meer invloed in de samenstelling van de waterschapsbesturen. En dit gebeurt al bij de eerstvolgende waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023.

Water Natuurlijk blij met nieuwe wet


Waterschappen democratischer

De nieuwe wet vermindert het aantal geborgde zetels. De zetels voor bedrijven verdwijnen helemaal. De agrarische sector en de natuurorganisaties mogen ieder nog twee zetels aanwijzen. En de verplichte geborgde zetel in het dagelijks bestuur van het waterschap is verleden tijd.

De Eerste Kamer stemde op 29 november voor de invoering van de wet. Een motie in de Tweede kamer was nodig om de minister daadwerkelijk te bewegen om de wet voor de verkiezingen van maart 2023 van kracht te laten zijn.

Kort geding

Tot op het laatst bleef het spannend. De VBW, de Nederlandse Vereniging Waterschapsbestuurders namens bedrijven, spande een kort geding aan om de inwerkingtreding van de wet tegen te houden. Het argument is dat het passief kiesrecht geschonden zou worden. Immers het bedrijfsleven heeft zich onvoldoende kunnen voorbereiden op de nieuwe situatie. Kort gezegd, de achterkamertjesbenoeming van waterschapsbestuurders moet nog vier jaar in stand worden gehouden. De Haagse rechtbank maakte al snel een eind aan deze behoud-van-macht-redenering.

Bron: https://www.officielebekendmak...

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring