Navigatie overslaan

Nu de natuur een stem. Natuurlijk

Water Natuurlijk is de groene en sociale stem in het waterschap. Met een positieve kijk op de toekomst, eerlijke boodschap en met aandacht voor de regionale uitdagingen zetten we ons iedere dag weer in voor een Nederland met schoon, gezond en voldoende water.

Sluit je aan en word nu lid!
Nieuws
Hollandse Delta

Bescherming tegen wateroverlast mistig

Water Natuurlijk wil duidelijkheid over de bescherming tegen wateroverlast.

Blogs
Hollandse Delta

PFAS Lichtpuntjes

Zelden is er een groep chemicaliën door mensen gemaakt die tegelijkertijd zo handig en zo schadelijk is. Het gaat natuurlijk over Per- en polyfluoralkylstoffen oftewel PFAS.

Nieuws
Hollands Noorderkwartier

‘Laat water en bodem sturend zijn’

Tijdens de begrotingsbehandeling 2025 van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier sprak Floris de Boer, fractievoorzitter Water & Natuur het volgende betoog uit:

Nieuws
Rivierenland

Waterschappen sturen brandbrief PFAS

De waterschappen roepen op tot hardere aanpak van de aanwezigheid en verspreiding van PFAS in het milieu, en pleiten voor een totaalverbod op PFAS.

Nieuws
Rivierenland

Watererfgoed van Waterschap Rivierenland in kaart!

Samen met het Regionaal Archief Rivierenland brengt waterschap Rivierenland het waterschapserfgoed in het rivierengebied in kaart.

Nieuws
Rivierenland

Kabinet dreigt mestfraude te verergeren

Nederland hield zich niet aan de afspraken met Brussel over het aanpakken van mestfraude. Daardoor verloren Nederlandse boeren hun uitzonderingspositie voor het gebruik van mest.

Nieuws
Rivierenland

Afwegingskader gebiedsvreemd water

Bij droogte staan waterbeheerders en terreinbeheerders vaak voor de keuze: accepteer ik droogte in een natuurgebied of kies ik ervoor om water in te laten van veelal mindere kwaliteit. STOWA heeft een afwegingskader laten ontwikkelen dat helpt om hierin een keuze te maken.

Nieuws
Rivierenland

Bodemdaling veenweiden beperken

Bodemdaling in veenweidegebieden is een maatschappelijk probleem dat verschillende overheden gezamenlijk kunnen oplossen. Bodemdaling (onder andere als gevolg van oxidatie van veen) leidt tot emissies van broeikas­gassen en kan daarnaast andere nadelige gevolgen hebben, zoals verzak-ken van woningen, wegen en waterkeringen.

Nieuws
Rivierenland

Vertrouwen in Nederlands waterbeheer, maar ook zorgen over toekomst

Nederlanders hebben vertrouwen in het Nederlandse waterbeheer. Er is vertrouwen in het werk van de overheid en het waterschap om overstromingen te beperken. Mensen hebben het beeld dat de waterkwaliteit nu goed is maar ook dat deze verslechtert en aandacht vraagt. Ze vinden dat de overheid een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van een slechte waterkwaliteit. 

Nieuws
Rivierenland

Voor vrije vismigratie!

Vissen zijn belangrijk voor schoon en gezond water. Dammen, stuwen, sluizen en gemalen helpen om het land droog te houden, maar ze maken het water lastiger toegankelijk voor vissen.

Nieuws
Vechtstromen

Start podcast Kletsnat

Een podcast over water met droge humor. Water raakt ons allemaal maar is ook soms ver weg. Ver van je bed, moeilijke woorden en onbekendere gezichten. Waterschap Vechtstromen algemeen bestuursleden Hugo Tromp (CU), Wieger Mulder (AWP), Richard van den Bovenkamp (BBB), Wouter Bloemberg (CU) en Willem-Jan Velderman (Water Natuurlijk) willen daar verandering in aanbrengen. Want water is steeds actueler. Overlast en droogte. Maar is er meer. Zij starten met een podcast met daarin enthousiasmerende en inspirerende verhalen over water. Van Enschede tot aan Emmen. Juist dichtbij jouw keukentafel, verhalen uit jouw omgeving en bestuurders een gezicht geven, van links tot rechts en andersom.

Nieuws
Aa en Maas

Algemene beschouwing waterschapsbegroting 2025

In zijn vergadering van 15 november 2024 behandelt het algemeen bestuur van waterschap Aa en Maas de begroting voor 2025. Iedere fractie heeft dan gelegenheid om haar beschouwing op werk en financiën van het waterschap te presenteren.

Waar wij voor staan

Groen

Klimaatverandering heeft grote gevolgen op natuur, ons en onze leefomgeving. Wij vinden dat de natuur centraal moet staan in het waterbeheer om zo de uitputting van de leefomgeving van mens en dier tegen te gaan.

Lees meer

Gezond

Ons water raakt vervuild met allerlei schadelijke afvalstoffen van landbouw en industrie, met medicijnresten en met plastic afval. Dit heeft grote gevolgen voor mens, plant en dier. Het is hoog tijd dat de waterkwaliteit in Nederland wordt verbeterd.

Lees meer

Genieten

Iedereen moet van water en natuur kunnen genieten. Water kom je immers overal tegen, binnen èn buiten de stad. Veel recreatie vindt op en rondom water plaats, waar ook veel cultuurhistorisch erfgoed te vinden is.

Lees meer

Gezamenlijk

Een toekomstbestendig waterbeheer kunnen we alleen bereiken door te investeren in nieuwe technologieën én in samenwerking. We bereiken meer als we beter en intensiever samenwerken met andere partijen en gebruik maken van hun kennis.

Lees meer

Agenda

Water Natuurlijk is een actieve vereniging!

Bekijk de gehele agenda
donderdag 21 november 2024 - 10:00 - 17:00

Nationaal Congres Bodemdaling

De Stichtse Rijnlanden

In theater De Spiegel in Zwolle wordt op 21 november het Nationaal Congres Bodemdaling gehouden. Deelname is gratis, aanmelden aangeraden.

Lees meer
zaterdag 23 november 2024 - 10:00 - 12:30

Ledenvergadering Water Natuurlijk Delfland

Delfland

Op deze ledenvergadering willen we dieper in gaan op hoe de gemeente Den Haag anticipeert op de zeespiegelstijging, een actueel thema in deze tijd. Marlies Augustijn is bereid ons een ‘kijkje in de keuken’ te verschaffen.

Lees meer
zaterdag 23 november 2024 - 10:00 - 12:30

Ledenvergadering Water Natuurlijk Delfland

Delfland

Op deze ledenvergadering willen we dieper in gaan op hoe de gemeente Den Haag anticipeert op de zeespiegelstijging, een actueel thema in deze tijd. Marlies Augustijn is bereid ons een ‘kijkje in de keuken’ te verschaffen. Graag aanmelden bij Dirk-Jan van Andel

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring