Navigatie overslaan

De nieuwe Waterschapsbelasting: goede stap, maar het had een stuk eerlijker gekund

Water Natuurlijk verwelkomt de nieuwe waterschapsbelasting als een stap in de goede richting, maar ziet ook belangrijke verbeterpunten. Het doel blijft een toekomstbestendig en eerlijk systeem waarin duurzaam waterbeheer wordt gestimuleerd.

De nieuwe wet, waarover 4 februari is gestemd in de Eerste Kamer, gaat per 1 januari 2026 het oude systeem vervangen dat vooral gebaseerd was op WOZ-waardes. Het nieuwe systeem houdt meer rekening met gebiedskenmerken en de OESO-principes ‘de vervuiler betaalt’, ‘de gebruiker betaalt’ en ‘de profijthebber betaalt’. Daar kan Water Natuurlijk zich heel goed in vinden.

Knelpunten blijven

Toch blijven er ook knelpunten. Zo heeft de minister besloten om de verhouding tussen tarieven voor woningen en bedrijfspanden vast te zetten op het niveau van 1 januari 2024, waardoor een oneerlijke verdeling blijft bestaan. Water Natuurlijk pleit daarom in het ‘tweede spoor’ van aanpassingen voor verdere verbeteringen. Dat kan in de vorm van een koppeling tussen de zuiveringsheffing en het aantal personen in een huishouden, en kortingen voor boeren die natuurvriendelijk werken. Zo zijn er nog meer maatregelen mogelijk die een toekomstbestendig en eerlijk systeem waarin duurzaam waterbeheer stimuleren.

Meer informatie

Een uitgebreide toelichting is te vinden in de analyse die is opgesteld door Wim van de Griendt, voorzitter van de Werkgroep Waterschapsfinanciën van Water Natuurlijk.

De nieuwe Waterschapsbelasting in 2026

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring