Navigatie overslaan

Waterschapsbelasting

De waterschapsbelasting stijgt met 4,9%
Is dit prima, te veel of te weinig… wat vindt u?

Waterschap de Dommel heft belasting om te kunnen voorzien in goed waterbeheer, goede waterkwaliteit, een robuuste watersysteem en droge voeten. Een stijging van 4,9% is meer dan de inflatie en dat zou iedere ingezetene van het Dommelgebied zorgen kunnen baren. Als die zorgen al terecht zijn, zou het dan niet moeten gaan over de vraag of de belasting in deze periode niet met meer zou moeten stijgen.

Hoe zit dat? Inflatie is niet in alle sectoren gelijk. De kosten van materialen en instrumenten die het waterschap nodig heeft, stijgen op dit moment met meer dan het dubbele van die 4,9%,. Dit betekent dat we dus minder realiseren aan noodzakelijke verbeteringen dan je zou mogen verwachten. Het betekent ook dat we verdere tariefstijging in de toekomst niet kunnen uitsluiten. Om voorbereid te zijn op klimaatverandering moet het waterschap en zijn partners veel extra en nieuwe maatregelen nemen.

We een aantal zaken op een rij gezet:
1. Het waterschap heeft een vaste behoefte aan energie voor de waterzuiveringen. Bij iedere RWZI wordt een energie-hub gerealiseerd die geen extra druk legt op het netwerk van Enexis. Op die manier wordt waterschap de Dommel energieneutraal in 2025 en levert een snelle bijdrage aan de energietransitie.

2. We passen alle waterzuiveringen gaandeweg aan om nieuwe stoffen en medicijnresten uit het rioolwater te verwijderen. Zulks vereist een zogenaamde 4-de trap, een zeer kostbare aanpassing. Daardoor kan het effluent (het water na zuivering) weer gebruikt worden in industrietoepassingen en mogelijk ook teruggebracht op het land.

3. De watersnood in Limburg was met een kleine correctie in de windrichting ons deel geworden. Dat zou met name in de omgeving van Den Bosch en alle benedenlopen van het Dommelstroomgebied serieuze problemen hebben opgeleverd. Er is dringend behoefte aan het verhogen van een aantal waterkeringen (dijken) om te voldoen aan de gestelde normen. Water heeft ruimte en tijd nodig zowel op de flanken als in de beekdalen. Daarom moeten we in de toekomst meer ruimte vrijhouden voor waterberging.

4. De droogte in 2018, 2019 en 2020 heeft een zetje gegeven aan het besef dat als we nu geen maatregelen nemen, we bezig zijn de droge zandgronden te veranderen in woestijnen. Daarom moet er veel meer water worden vastgehouden, ook in bebouwd gebied. Daarnaast moet we zorgen voor extra berging. Dat levert echter ook weer extra overstromingsgebieden op waarvoor eigenaren moeten worden gecompenseerd.

5. Om meer water te kunnen vasthouden en toch sneller te kunnen reageren op veranderende situaties zoals plensbuien in de zomer moeten we meer op afstand gestuurde stuwen plaatsen.

6. Om het grondwater beter te beschermen en verdroging tegen te gaan zijn onlangs nieuwe afspraken gemaakt met alle betrokkenen (o.a. provincie, drinkwaterbedrijf en agrariërs). Waterschappen nemen veel maatregelen en gaan nieuw beleid voor onttrekkingen opstellen. Om te monitoren of het de goede kant opgaat met het grondwater moeten we het meetnet uitbreiden. Tot nu toe werd hoofdzakelijk gemeten in de beekdalen. Dat had als reden dat eerder gedacht werd aan te hoog grondwater dan aan te laag. Met de droogte ontwikkeling moet het gehele gebied worden bemeten.

7. Gebieden als bijvoorbeeld de Utrecht en de Regte Hei worden extra bedreigd door droogte. Waterschap De Dommel neemt voor vijf grote Natura-2000 gebieden het trekkerschap op zich voor de Gebieds Gerichte Aanpak (GGA). GGA vereist een integrale aanpak met een groot aantal stakeholders om de noodzakelijke en vergaande maatregelen met ruilen en uitkoop van gronden te treffen. Dit vereist vergaande maatregelen met uitkoop of ruil van gronden en aanpassing van het grondgebruik in de nabijheid van deze Natura-2000 gebieden waarvoor het waterschap samen met de provincie verantwoordelijk is, in het kader van Europese afspraken om de verdroging tegen te gaan.

8. We werken hard aan het realiseren van de Kader Richtlijn Water maatregelen voor beekherstel, vispassages en herstel van Natte Natuur Parels.
Een groot aantal projecten gaan komende jaren in uitvoering. Door de projecten wordt het watersysteem klimaatrobuuster, verbetert de waterkwaliteit en versterkt de biodiversiteit.

Kortom als we onze waterkwaliteit en de beschikbaarheid van voldoende water belangrijk vinden voor landbouw en natuur én daarbij ook droge voeten willen houden bij extreme plensbuien, dan is die 4,9% zeker goed besteed. Hopelijk vindt u dat ook.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring