Navigatie overslaan

Wat vinden de dieren?

Door de droogte zijn er talloze planten en dieren uit ons gebied vertrokken.

foto's van: Pixabay (Denis Doukhan, Henk van Dorp, Pexels), Wikimedia Commons (Frank Vassen, Sven Damerow, Ireen Trummer, Hajotthu, Rob Zweers), Waterschap de Dommel, Frans Kapteijns

Biodiversiteit in gevaar.

Door de droogte is de biodiversiteit in gevaar. En er is al zo veel verdwenen. Planten en dieren die voor hun voortbestaan direct afhankelijk zijn van water; denk aan waterplanten als riet, lisdodde, waterviolier, waterranonkel, fonteinkruiden, wateraardbei, zeggensoorten en dergelijke maar ook aan libellen, watervogels, vissen, waterkevers en al onze amfibiesoorten, hebben het erg moeilijk. Maar door zakkend grondwater hebben ook simpele oer-Nederlandse bomen als lijsterbes en berk het zwaar. Gewoon omdat het grondwater in het groeiseizoen te diep wegzakt. Dat komt door de extreme temperaturen en lange droge periodes maar ook voor keuzes die we maken in watergebruik. De natuur hangt hierbij aan de ‘laatste mem’. De braam, een stikstofminnaar neemt de opengevallen plekken in onze bossen over. Hij is zo dominant dat hij planten als varens en bosbes dreigt te overgroeien. Het gaat echt hard! In de braam vinden droogte en stikstofuitstoot elkaar. Wij moeten, met zijn allen, zorgen dat we het water opvangen waar het valt in plaats van ‘wereldkampioen waterafvoer’ te zijn. Er valt nog steeds meer dan we nodig hebben maar het overschot valt in de winter. Dat water moet veel beter vastgehouden worden voor droge tijden! We moeten ons buitengebied anders in gaan richten als we de biodiversiteit belangrijk vinden.

Stem op Water Natuurlijk op 15 maart 2023. Wij hebben een plan om het watersysteem beter te maken. Met jouw stem kunnen we zorgen dat het uitgevoerd wordt. Zodat je binnenkort weer volop kan genieten van de Brabantse natuur met riviertjes met vissen, vlinders, padden en watervogels!

Ons plan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring