Navigatie overslaan

WBP5: een grote stap voor waterschap én Brabant!

Waterbeheerplan 5 (WBP5): een grote stap voor Waterschap De Dommel en voor Brabant!

Op 24 november 2021 heeft Waterschap de Dommel haar vijfde Waterbeheerplan (WBP5) voor de periode 2022-2027 vastgesteld met de steun van de grote en kleine gemeenten, milieuorganisaties, provincie en natuurlijk de fractie Water natuurlijk.

Waarom is dit zo’n belangrijke stap?

Het is een opvallende trendbreuk; van een voornamelijk passief waterbeheer naar een actief streven naar een robuust en (klimaat) toekomstbestendige watersysteem. Met dit toekomstbeeld voor ogen is er gekeken naar de gewenste situatie in 2050 en welke stappen op korte termijn (2022-2027), genomen moeten worden om dit doel te bereiken. We kunnen spreken over een ‘watertransitie’.

De huidige situatie is niet meer houdbaar. Het grondwater, waar ons drinkwater vandaan komt en waar ook de natuur van afhankelijk is, staat zwaar onder druk. Al jaren wordt er meer grondwater onttrokken dan er via regenwater aangevuld wordt. De spaarpot raakt leeg en dit is duidelijk zichtbaar in onze natuurgebieden. Gelukkig wordt de urgentie van dit probleem breed onderkend door de meeste partijen die belangrijk zijn om dit op te kunnen lossen.

Water als basis voor een toekomstbestendige leefomgeving

Het WBP5 betekent daarom ook een uitbreiding van het werkveld. In de vorige versies werd voornamelijk aandacht gegeven aan het halen van de Kader Richtlijn Water (KRW)-doelen. Dat betreft slecht een klein, (1/3), deel van de oppervlaktewateren. In dit nieuwe Waterbeheerprogramma wordt die aandacht verbreed naar alle overige wateren. Dit gaat over stadswater, vennen, meanders, sloten, bovenlopen, visvijvers etc. etc. Een belangrijke stap die bijdraagt aan het integraal op orde brengen van de waterkwaliteit binnen het Dommelgebied:

Het “Gezonde Water” uit het Water Natuurlijk verkiezingsprogramma!

——————————–lees meer———————————-

De drie principes van het WBP5

Binnen het WBP5 zijn drie principes geformuleerd die inhoudelijk sturing geven aan de watertransitie.

Water als basis voor een toekomstbestendige leefomgeving
  1. Elke druppel telt

Op allerlei manieren wordt er ingezet om zoveel mogelijk water te laten infiltreren, zowel in de stad als op het platteland.

  1. Functies passen zich aan het bodem- en watersysteem aan

Alle functies in ons gebied moeten uiteindelijk in overeenstemming zijn met de mogelijkheden en natuurlijke condities van het water- en bodemsysteem.

  1. Wat schoon is moet schoon blijven

Alle gebruikers zijn verantwoordelijk. Ze geven het water minstens zo schoon af als ze het hebben ontvangen.

Hoe doe je dat in een gebied met veel verharding/ stedelijke functies en economisch hoogwaardige functies waarin snel schade (landbouw) optreedt als gevolg van wateroverlast en een watersysteem is ingericht op afvoer? Overal gebieden plas dras zetten om water langzaam te laten infiltreren kan immers op vele locaties niet zomaar. Het waterschap zal naast vormen van actief grondwaterbeheer en het stimuleren van verminderd en beperkt watergebruik, tevens moeten inzetten op aanpassing van watersystemen, vasthouden van water in de flanken van beekdalen, creëren en gebruiken van bergingsgebieden en meer invloed op vestiging van functies (ruimtelijke ordening).

Samenwerken wordt steeds belangrijker

De activiteiten om te komen tot verbetering van de waterkwaliteit gaan ondertussen onverminderd voort en 2027 wordt een belangrijk jaar als het gaat over het bereiken van de doelen van de kaderrichtlijn Water. Voor vele zaken zijn zogenaamde gebiedsgerichte projecten noodzakelijk; onder aanvoering van de provincie is een taakverdeling gemaakt en zetten we met vele partijen samen in op herinrichting, optimalisering van de ligging van functies en combineren van werkzaamheden in het kader van verschillende doelen (waterbeheer, voorkomen hittestress, stikstofvermindering, etc.).

Het beheersgebied van de Dommel kent een lappendeken aan functies, in totaal ca. 1/3 landbouw, 1/3 natuur en 1/3 bebouwd en verstedelijkt gebied. Veel oplossingen vragen ruimtegebruik en dus natuur- of landbouwgronden. Het huidige Dagelijks Bestuur van Waterschap De Dommel kent leden vanuit Ongebouwd, Natuurterreinen, VVD en Water Natuurlijk. Voor een goede aanpak van waterconservering in het buitengebied is de medewerking van zowel boeren als natuurbeheerders noodzakelijk. Een ideale samenstelling dus om in nauw contact met de respectievelijke achterbannen daadwerkelijk tot aanpak van de problemen te kunnen komen. Het waterschap wil dan ook ondernemers bijstaan; soms met kennis, soms met een vergoeding voor blauwgroene diensten.

En wat kost dat dan?

De grote inzet noodzakelijk voor het komen tot een toekomstbestendig watersysteem, vraagt een belastingverhoging. Dat is niet fijn, maar de kosten van de schade bij niets doen zal vele malen groter zijn. En dit is nog los van het verlies aan landschap, natuur en welzijn van burgers. Waterschap De Dommel is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en zet in op een stevige koers die zij Watertransitie heeft genoemd. Dit alles binnen de kaders van haar mogelijkheden en motiveerbare belastingaanpassing.

De fractie Water Natuurlijk

Voor de fractie van Water Natuurlijk was het een lange periode van veel overleg, stevig inzetten op hoge doelstellingen, zoeken naar mogelijkheden om partijen mee te krijgen en soms uiteraard wat water bij de wijn doen. We besturen vanuit een democratisch bestel, dus niet op alle zaken hebben we onze insteek of visie in het programma opgenomen gekregen. Niet alle fracties in het bestuur van De Dommel konden dit plan en haar gevolgen steunen; gelukkig een grote meerderheid wel. Met de bereikte trendbreuk in het denken over en werken aan watersystemen – onze insteek als fractie Water Natuurlijk – zijn we echter zeer gelukkig.

Otter in de laarsHet WaterBeheerProgramma 5 van Waterschap De Dommel is hier te downloaden/ na te lezen.

Lees meer over de ambities en aanpak van Waterschap De Dommel in het speciale magazine ‘Water als basis voor een toekomstbestendige leefomgeving’. In dit magazine vind je ook video’s o.a. met betrokkenen zoals deze agrariërs uit Oirschot.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring