Zo komen er strengere kwaliteitseisen voor de inzameling en behandeling van huishoudelijk afvalwater in heel Europa. Dit betekent meer inspanningen voor gemeenten (riolering) en waterschappen (zuivering van rioolwater). Voor beiden vraagt dit aanzienlijke investeringen om aan alle nieuwe eisen te voldoen.
Werk aan de winkel in Limburg
Hoewel Waterschap Limburg al op een aantal rioolwaterzuiveringen (rwzi’s) voldoet aan de nieuwe Europese normen, bevat de richtlijn toch een aantal serieuze opgaven. De lozing van fosfaat en stikstof moet verder worden teruggebracht. Belangrijk is dat er op de meeste rwzi’s een aanvullende zuivering van medicijnresten zal moeten worden gerealiseerd. Arnold Jansen, portefeuillehouder waterkwaliteit en zuiveren: “Dit zal tot forse investeringen en extra zuiveringskosten leiden, maar uiteraard ook tot schoner oppervlaktewater. Uiteindelijk is dat waar we het voor doen: schoon en gezond water voor bewoners, ondernemers, planten en dieren.”
Nieuwe technologie
De laatste jaren heeft Waterschap Limburg proeven gedaan met verwijdering van medicijnresten. Bij de waterzuivering in Simpelveld wordt momenteel de eerste ‘full-scale’ installatie gebouwd. Arnold Jansen: “Op deze wijze kunnen we straks ca. 80% van de medicijnresten verwijderen uit het afvalwater. In de jaren erna zullen we ook op andere zuiveringen dit soort voorzieningen gaan realiseren.”
Duurzaamheidseisen
De richtlijn stelt ook dat het zuiveren van afvalwater volledig energieneutraal moet worden, met ruimte om tot 35 procent in de behoefte te voorzien door inkoop van duurzame energie. Wel zal de verplichte zuivering van medicijnresten leiden tot een grote extra energiebehoefte. De richtlijn wil ook hergebruik van afvalwater stimuleren en terugwinning van grondstoffen zoals fosfaat verplicht stellen.
Riooloverstorten
Voor de gemeenten bevat de richtlijn een verplichting om een strategisch rioleringsplan op te stellen. Dit kan helpen om vervuiling door riooloverstorten planmatig te verminderen. Wat hard nodig is, aangezien er in Limburg ruim 900 plekken zijn waar ongezuiverd rioolwater vanuit het gemeentelijk riool direct geloosd wordt in Limburgse beken en meren.