Artikel uit NRC van Paul van der Steen, foto Diewertje Bravenboer
Sylvia Spierts-Brouwers schudt een afvalzak leeg op de grond. Zo’n veertig Belgische en Nederlandse vrijwilligers hebben deze middag bij de plek waar het riviertje de Berwijn uitmondt in de Maas, in de Belgische Voerstreek net over de grens ten zuiden van Eijsden, een paar uur vuil geraapt. Spierts, projectleider bij IVN Natuureducatie en kandidaat voor Water Natuurlijk Limburg, heeft hen gevraagd boterkuipjes en de deksels daarvan apart te houden.
Deze boterkuipjes hebben namelijk een aanwijsbare herkomst; Corman in Wallonië. Door deze boterkuipjes te verzamelen, kunnen we meer duidelijkheid krijgen over dat plastic afval. Zoals; blijven die kuipjes in het watersysteem gevonden worden? Waarom treft men ze aan op de plekken waar ze worden aangetroffen? Is dat bijvoorbeeld op plekken waar de rivier heel erg meandert of bij havens? En hoe worden die kuipjes afgebroken? Dit wordt momenteel onderzocht door Tim van Emmerik, universitair docent hydrologie aan Wageningen University & Research. Binnenkort moeten we een eerste punt zetten achter het verzamelen en verbanden gaan leggen. Zijn doel is uiteindelijk het ontwikkelen van technieken om plastic verontreiniging van rivieren te meten en te voorkomen.
Bij de opruimactie bij het uitmonden van de Berwijn in de Maas constateert Spierts: „Veel van wat we terugvinden op de rivieroevers is via dochterbedrijven te herleiden richting een stuk of zeven grote multinationals op het gebied van voeding en cosmetica. Ondernemingen van het kaliber Unilever en Johnson & Johnson. Maar die kunnen weer wijzen naar consumenten als degenen die het afval in het watersysteem laten belanden.”
Een klein deel van de kuipjes gaat mogelijk de hele Maas door en belandt in de Noordzee. Afgaande op de stroming vanaf de riviermonding sluit Spierts niet uit dat ze op den duur ook op de Noorse kust zullen worden gevonden. Ook daar zal de code duidelijk maken dat hun reis begon op de oever van de Vesder.
Benieuwd naar het hele artikel “In het spoor van de boterkuipjes de afvalstroom volgen”? Lees het hier