Navigatie overslaan

Water Natuurlijk roept op: Maak meer natuur in je sloot

Elk jaar moeten in de herfst de sloten geschoond worden. Liefst voor er in het najaar en winter weer grote hoeveelheden regen valt. Als de sloot wordt geschoond, dan kan het water goed wegstromen. Maar hoe schoon is schoon, mag er dan ook wat riet blijven staan?

Onlangs heeft het Algemeen Bestuur van Waterschap Noorderzijlvest een nieuw plan voor het beheer en onderhoud vastgesteld. Op verschillende vlakken wordt vanuit dit plan aandacht besteed aan de bevordering van de biodiversiteit. Onder andere door het gedeeltelijk maaien en schonen van watergangen Ons AB-lid Paul Tameling publiceerde hierover een oproep in het Dagblad van het Noorden, mede namens de fracties PvdA en VNBE. Lees het artikel hier.

Waarom niet alles er uit?

Vaak wordt alle groen verwijderd uit de watergang, maar is dat nodig? Of kan er toch best een deel van het riet blijven staan. Dat kan zeker. In sommige watergangen kan het riet aan één kant blijven staan, in wat bredere watergangen hoeft soms alleen maar het middengedeelte van de watergang geschoond te worden.

Door het laten staan van riet behoudt je de biodiversiteit in de sloot. Rietvogels kunnen een plek zoeken, vissen kunnen rustig paaien tussen het riet en andere flora en fauna heeft ruimte om zich te ontwikkelen. Het landschap wordt minder kaal en er hoeft minder groenafval afgevoerd te worden.

Een win-win situatie voor eigenaar, maar ook voor wie van natuur en landschap houdt.

Door samen te werken kunnen we de biodiversiteit bevorderen

Water Natuurlijk roept dan ook de eigenaren van sloten die onder de schouw vallen op om te overleggen met het waterschap hoeveel groen zij kunnen behouden. De doorstroming moet natuurlijk worden behouden. Wandelen langs de watergangen kan nu al op heel veel plaatsen, maar wel met aandacht voor de natuur.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring