Navigatie overslaan

World Cleanup Day, doe je mee?

Op 18 september ‘Scheppen voor schoon water’

Op je sup, in je kano of wandelend langs de waterkant… helaas kom je overal zwerfafval tegen. Dat is slecht voor de waterkwaliteit en voor planten en dieren die in en om het water leven. Steeds meer mensen rapen zwerfafval rond het water op en daar zijn de waterschappen erg blij mee. Daarom lanceren de waterschappen de actie Scheppen voor schoon water!

De waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s komen in actie! Bestuurders Jeroen Niezen en Inge Eshuis gaan om 13 uur samen met Groningse kinderen zwerfafval scheppen in Reitdiepshaven in Groningen. Dit gebeurt in samenwerking met de gemeente Groningen.

Hoe kun jij een Waterbaas worden

Wil jij ook bijdragen aan schoon en voldoende water? Dat is makkelijker dan je denkt! Met kleine aanpassingen in en om het huis kun je al veel bereiken. Denk aan plastic afval langs de waterkant weghalen, of regenwater opvangen met een geveltuintje, regenton of groen dak. Of door geen frituurvet door de wc te spoelen. Benieuwd wat jij kunt doen? Bekijk dan onderstaande tips:

  • Tegels eruit, planten er in: tegels door groen vervangen. Hierdoor kan regenwater direct in de bodem wegzakken en gaat het niet naar het riool. En de planten zijn blij met het water.
  • Regenwatervijvers: vijvers aanleggen zodat regenwater opgevangen wordt. Zo zakt het langzaam weg in de ondergrond.
  • Grindstroken: grindstroken aanleggen zodat regenwater tijdelijk wordt opgevangen. Het zakt dan langzaam in de bodem weg.
  • Open voegen: klinkers en tegels met een open voeg gebruiken. Hierdoor kan het regenwater in de grond wegzakken en blijft het niet liggen.
  • Open goten: open goten aanleggen zodat regenwater kan worden afgevoerd. Bijvoorbeeld naar een onverhard of lager gelegen deel van de tuin.
  • Infiltratiekratten: infiltratiekratten gebruiken. Deze zorgen ervoor dat het opgevangen regenwater langzamer naar de bodem zakt.
  • Regenton: een regenton of regenwaterschutting gebruiken. Hiermee kun je het water opvangen en later gebruiken, bijvoorbeeld om je planten water te geven.
  • Hoogteverschillen: hoogteverschillen in de tuin aanbrengen. Hierdoor loopt het regenwater naar lager gelegen delen in de tuin en zakt het daar in de grond.
  • Dakgoot schoon houden: houd je dakgoot schoon. Dan raakt de regenwaterafvoer niet verstopt en loopt het water niet over de dakgootrand.
  • Groene daken: leg een groen dak aan. Groen is goed en je bespaart ook nog eens energie. In de zomer zorgt het voor isolatie, dan is het tot 30% koeler en in de winter tot 10% warmer.

Word je Waterbaas en doe je mee?

Laat zien wat je gedaan hebt door op social media een foto te plaatsen met de hashtags #ScheppenVoorSchoonWater en #WatEenWaterbaas.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring