Navigatie overslaan

Zondag 30 juni 2024 'Dag van het Water': waterveiligheid en natuurkracht.

In juli 2021 traden de Geul, de Geleenbeek en de Roer door hevige regenval buiten hun oevers. Dit leidde tot grote overstromingen op verschillende plekken in Zuid-Limburg. Met name de inwoners langs de Geul hadden het zwaar te verduren. Velen werden compleet verrast door de hoge snelheid waarmee het water in korte tijd hun woning binnenstroomde. Sommigen hebben nog steeds last van de gevolgen van het hoge water. Niet alleen van alle strubbelingen rondom de afhandeling van schade, maar vooral ook van de angst die opdoemt zodra hevige regenbuien op komst zijn.

Tijdens de “ Dag van het Water ” die op 30 juni 2024 die in Valkenburg werd georganiseerd werd onder ander geluisterd naar de verhalen van de getroffen inwoners. Verder stond de “ Dag van het Water ” in het teken van waterveiligheid en wateroverlast. Hieronder onze samenvatting van deze dag:

In onze Limburgse Heuvels stroomt water zo snel mogelijk naar het laagste punt. Om overlast in de dalen te voorkomen, is het nodig om hoger op de heuvel het water op te vangen of te vertragen.

Natuurkracht
Namens Natuurkracht gaf Ruben Vleeschouwers interessante informatie over de wijze waarop de natuur in het Geul – en Gulpdal kan bijdragen aan waterveiligheid en het voorkomen van wateroverlast. Natuurlijke maatregelen zoals bijvoorbeeld de aanleg van grassen, kruiden en struiken op hellingen kunnen het afstromend regenwater langer vasthouden in tegenstelling tot verharding. Water Natuurlijk ondersteunt dit uitgangspunt volledig, en zet zich in om dit nog meer in beleid van Waterschap Limburg van te verankeren.

Eigen Kracht
Limburgers kunnen zelf ook maatregelen nemen om wateroverlast te voorkomen. Eén van die maatregelen is het afkoppelen van de regenpijp. Het regenwater kan dan minder snel naar het laagste punt stromen over straat of door het riool, doordat het rechtstreeks geïnfiltreerd wordt in de bodem of opgevangen in een regenton. Eén andere maatregel met ditzelfde effect is het verwijderen van tegels/verharding in de tuin en daar groen aan te planten, waardoor het water in de bodem wordt vastgehouden en niet wordt afgevoerd naar het riool.
In het geval van extreme regenval kunnen inwoners schotten aanbrengen bij deuren, die voorkomen dat bij een overstroming het water een woning kan binnenstromen. Lees hier meer over in onderstaande folder.

Strategische kracht
Om problemen in de toekomst te voorkomen, moet water en bodem sturend zijn in keuzes voor de ruimtelijke ordening. Dat wil zeggen; bouw niet meer op gevaarlijke plekken. Gevaarlijke plekken zijn gebieden met groot overstromingsgevaar, zoals de overstromingsvlaktes langs de Roer en de laagste delen in de overstromingsvlaktes van de Geul en de Geleenbeek. Onderzoeksbureau Deltares gaf tijdens de dag van het water een presentatie over het treffen van zulke maatregelen tegen wateroverlast naar aanleiding van hun onderzoek.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring