In het VK is het oppervlakte water dusdanig vervuild, dat het onveilig is voor mensen om erin te zwemmen. Op veel plekken is zwemmen in natuurwater niet meer toegestaan, aangezien het inslikken van dit water geheid tot ziekte zal leiden. Zelfs op de stranden in Frankrijk wordt afval aangetroffen ten gevolge hiervan.
Voor de drinkwaterbedrijven in het VK wordt het steeds lastiger om dat smerige oppervlaktewater te zuiveren tot drinkwater. In bepaalde steden wordt drinken uit de kraan afgeraden. We kunnen ons slecht indenken welke gevolgen dit heeft voor ecologie..
Hoe dat komt?
Aan het eind van de jaren ‘80 is waterzuivering in het VK geprivatiseerd. Momenteel is het grootste deel van de waterbedrijven in eigendom van buitenlandse investeerders. Deze investeerders hebben vooral winsten opgestreken en niet geïnvesteerd in de riolering en zuiveringsinstallaties.
Naast de sterk verouderde en vervallen riolering, krijgt ook het VK te maken met hevigere neerslag ten gevolge van klimaatverandering. In 2023 dumpten waterbedrijven al dubbel zo vaak ongezuiverd rioolwater in rivieren, meren en zee als het jaar ervoor.
De Conservatieven hebben de afgelopen 14 jaar - waarin zij de macht hebben in het VK - weinig pogingen gedaan om de waterkwaliteit te verbeteren of de bevoegdheden rondom waterzuivering aan te passen. Bovendien vergt het serieus aanpakken van de achterstanden inmiddels draconische bedragen, die de Britse burger moet opbrengen.
Hoe een onverantwoorde privatisering de gezondheid van de Britten en het Britse ecosysteem in de waagschaal plaatst!
Brexit
Nu kennen we in de Europese Unie de Kader Richtlijn Water waar lidstaten zich aan moeten houden. Door de Brexit echter, heeft de EU geen controle meer op de Engelse situatie. Dus hoe nu verder met de (drink)waterkwaliteit in Engeland? Het woord is nu aan de Engelse Kiezer bij de verkiezingen vandaag!
Gelukkig zijn in Nederland de drinkwater- en afvalwaterzuiveringsbedrijven nog steeds in handen van de overheid, dankzij toenmalig minister Jan Pronk die commerciële partijen buiten de deur hield. Maar ook hier hebben we voldoende uitdagingen om ook in de toekomst voldoende en schoon (drink)water te houden. Recent vroegen wij als Water Natuurlijk aandacht om de overstorten van rioolwater in Limburg te verminderen, om zo de ecologische kwaliteit in onze beken te verbeteren en het maken van ons drinkwater betaalbaar te houden.