Navigatie overslaan

Watersysteemheffing ingezetenen: huh?

Als je in Limburg woont, betaal je belasting aan het waterschap. Het waterschap doet belangrijk werk. Maar waar betaal je eigenlijk voor? En hoe berekent het waterschap dit? Wij zijn Water Natuurlijk Limburg. Een politieke partij in het Algemeen Bestuur van het waterschap. Dat is vergelijkbaar met de gemeenteraad van jouw gemeente. Wij vinden het belangrijk dat inwoners weten waarvoor ze betalen. En daarom geven wij toelichting op de brief die je krijgt over de waterschapsbelasting.

Watersysteemheffing ingezetenen
Je bent inwoner van Limburg. Elk huishouden betaalt een vast bedrag belasting aan het waterschap hiervoor.

Zuiveringsheffing woning
Ieder huishouden heeft afvalwater. Denk hierbij aan: het water dat je door de wc spoelt, het water dat door de gootsteen gaat, water waarmee je gedoucht hebt of het water dat je wasmachine gebruikt. Het waterschap maakt dit water schoon.
Je betaalt hier belasting voor op basis van de grootte van je huishouden. Woon je alleen? Dan betaal je voor één vervuilingseenheid. Woon je met twee of meer personen in huis? Dan betaal je voor drie vervuilingseenheden. In Limburg kost dit €88,77 per vervuilingseenheid.

Watersysteemheffing gebouwd (eigenaar)
Je bent inwoner van Limburg en je hebt een huis. Op basis van wat je huis waard is, betaal je belasting. Het waterschap gebruikt de WOZ-waarde om dit te berekenen. In Limburg bedraagt dit 0,0265% van de WOZ-waarde van jouw woning.

Watersysteemheffing ongebouwd (eigenaar)
Je bent inwoner van Limburg en je hebt grond. Denk bijvoorbeeld aan: landbouwgrond of een natuurterrein. Op basis van de grootte van de grond, berekent het waterschap de belasting die je hierover betaalt.

Dit doet het waterschap met de belasting die jij betaalt
De watersysteemheffingen gebruikt het waterschap voor de volgende taken:

  1. Dijken en dammen aanleggen, controleren en onderhouden.
    Zodat jij droge voeten houdt bij hoogwater
  2. Voldoende water op de juiste plek.
    Dit doen zij door water vast te houden of naar de juiste plek te leiden met stuwen en dammen. Dit voorkomt wateroverlast of droogte.
  3. Verbeteren van de waterkwaliteit.
    Door het beperken van lozingen van ongezuiverd water in de beken, verbetert de waterkwaliteit. Goed voor flora en fauna en de inwoners van Limburg.

De zuiveringsheffing gebruikt het waterschap om afvalwater schoon te maken. Hiervoor zijn in Limburg 17 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het water komt zo schoon terug in de beken en rivieren. Dat is belangrijk voor jouw gezondheid, dieren en de natuur.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring