Navigatie overslaan

Waterschap blijft samenwerken met Hoekschewaards Landschap

Water Natuurlijk en fractie Natuur hebben afgelopen week gepleit voor voortzetting van de samenwerking van het waterschap met Hoekschewaards Landschap (HWL). Deze waardevolle samenwerking bij het beheer van het groen dreigde te stoppen. Gisteren kwam het verlossende woord van het college. De samenwerking wordt voortgezet en dat is goed nieuws voor biodiversiteit.

Goed werk

Het waterschap is dik tevreden over het werk van HWL meldt heemraad Johan van Driel aan de verenigde vergadering. De contracten worden verlengd. HWL beheert onder andere natuurgebieden langs kreken voor het waterschap. Naast een natuurfunctie zorgen deze gebieden ook voor de opvang van extreme buien. Dat is geen luxe in een tijd dat klimaatverandering steeds meer zichtbaar wordt. Door het beheer van HWL zijn deze gebieden uitgegroeid tot een eldorado voor wilde planten en dieren.

Boeren spelen een belangrijke rol bij het beheer door HWL. Bij de uitvoering wordt samen gewerkt. Zij leveren machines en menskracht voor het grovere werk. Boeren en natuurbeheerder vullen elkaar aan. Dat zorgt voor de belangrijke betrokkenheid. Overal liggen natuurgebieden zonder afscheiding tegen de akkers aan. Boeren zijn ook buren en HWL heeft decennia lang geĂŻnvesteerd in een goede verstandhouding en samenwerking.

Hoogstam fruitbomen

Naast de kreken natuur beheert HWL ook landschapselementen zoals dijken, knotbomen en fruitbomen voor het waterschap. Mooi voorbeelden zijn de zogenaamde Appeldijk en Perendijk. Hier worden ruim honderd hoogstambomen onderhouden. Het gaat om oude, cultuurhistorisch belangrijke rassen. De inzet van vrijwilligers maakt dit betaalbaar.
De werkgroep Fruit en Sap van HWL betrekt ook publiek bij dit werk door pluk- en persactiviteiten. Met name voor jongeren is dit erg aantrekkelijk. Dat zorgt voor de betrokkenheid bij natuur en landschap die een willekeurige aannemer niet kan bieden.

Verstandig besluit

Water Natuurlijk en de fractie Natuur vinden dat het college een verstandig besluit heeft genomen. Het is goed nieuws voor natuur en landschap. De samenwerking met gebiedspartners wordt versterkt en de belastingbetaler krijgt betere waar voor minder geld.

Joost Kievit MSc

VRIEND WORDEN!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring