Navigatie overslaan

Van strategische agenda naar PFAS

Na het zomerreces is het algemeen bestuur van het waterschap Hollandse Delta weer begonnen en Water Natuurlijk dus ook!

(foto hierboven: Konnie Wilkens - fractievoorzitter Water Natuurlijk Hollandse Delta)

Zoals altijd werden diverse onderwerpen ‘voorbereid’ in commissies en vervolgens voor het nemen van besluiten in de Verenigde Vergadering besproken. Afgelopen week was de eerste vergadering na het reces; een korte reflectie op de onderwerpen en het verloop.

Strategische agenda

Op de agenda stond een onderwerp waar wij als Water Natuurlijk blij mee zijn: de Strategische Investering Agenda. Dit is een manier om voor de ‘strategische investeringen’ verder vooruit te gaan kijken. Belangrijk omdat hierdoor het bestuur meer aan het begin van besluitvorming komt: welke strategische keuzes maken we eigenlijk als waterschap? Vooral op het gebied van ons watersysteem zijn deze van groot belang! Om een aantal voorbeelden te noemen: hoe gaan we ons systeem (her)inrichten voor de komende 50 jaar? Komen er steeds meer pompen bij om een overschot aan water weg te pompen of gaan we ervoor zorgen dat het water de ruimte krijgt? Hoe gaan we om met de aanleg van nieuwe waterwegen of de aanpassing hiervan? Is waterkwaliteit op de juiste manier meegenomen in onze plannen? Hoe gaan we baggeren de komende jaren om de waterkwaliteit zo veel als mogelijk te verbeteren?

Water Natuurlijk denkt samen met de ambtenaren en een deel van het College mee hoe deze agenda tot stand moet komen en op welke manier we dit in ons waterschap gaan uitvoeren. Een positieve ontwikkeling!

Ritselaarsdijk in de mist

Motie PFAS

In de vergadering werd een motie ingediend over PFAS. Deze motie riep op tot het sturen van een brandbrief naar het Rijk om te komen tot een PFAS verbod. PFAS uit het water zuiveren is moeilijk en we weten inmiddels dat het schadelijke gevolgen heeft voor onze gezondheid en die van ander (water) leven. Tijdens de vergadering werd door onze heemraad de heer Mollema uiteengezet waar ons waterschap nu mee bezig is op dit gebied en daarbij gaf hij aan de brief als een steun in de rug te beschouwen. Alle reden voor Water Natuurlijk om deze motie te steunen!

Tijdens de bespreking in de vergadering werd duidelijk dat een deel van het algemeen bestuur de giftigheid van PFAS betwijfelde en een ander deel de afweging tussen het economisch belang (producenten van PFAS) en het verbod niet kon maken. Uiteindelijk was de vergadering zo verdeeld dat de indiener besloot de motie terug te trekken. Voor ons een teleurstellende uitkomst.

Waterschap in transitie

Het bestuur van het waterschap zit overduidelijk in een transitie. Op sommige vlakken is een ontwikkeling te zien naar meer vooruitkijken, belang van waterkwaliteit inzien en progressief denken. Op andere vlakken is verdere verbetering noodzakelijk. Noodzakelijk omdat we achterlopen, we moeten keihard aan de slag en alle medewerkers van het waterschap hebben een sterk progressief en besluitvaardig bestuur nodig om dit te bereiken! Werk aan de winkel, ook voor mij persoonlijk en (water) natuurlijk gaan we er weer voor!

Vriend worden!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring