Navigatie overslaan

Prioriteit gevraagd voor bomen

Bomen zijn belangrijk, voor herstel van biodiversiteit en voor de aanpak van het klimaatprobleem.

(foto hierboven: bomenrij langs de Spuidijk - januari 2009)

Bomen zijn goed voor de gezondheid van mensen en mensen houden van bomen. Kap van bomen kan altijd rekenen op maatschappelijke verontwaardiging. Dat kwam ook nadrukkelijk naar voren op het recente symposium van Hoekschewaards Landschap, HW zoemt en Water Natuurlijk. Reden voor deze organisaties om van de overheden meer prioriteit voor bomen te vragen.

Bescherming onvoldoende

Iedere boom is belangrijk. Het verschilt per soort. Wilgen en eiken zijn bijvoorbeeld toppers voor biodiversiteit. Acacia’s helemaal niet. Bomen en struiken in groepsverband hebben een meerwaarde voor vogels, vleermuizen en andere dieren. Ook landschappelijk zijn rijen bomen en bosjes van grote waarde. Toch zien we met regelmaat rigoureuze kap, terwijl geleidelijke verjonging veel beter zou zijn. Weliswaar is er vaak een wettelijke plicht om de kap te melden, maar dat is een formaliteit. Het geeft nauwelijks bescherming.

In een brief aan de provincie Zuid-Holland, de gemeente Hoeksche Waard en het waterschap Hollandse Delta dringen de drie organisaties aan op een betere bescherming. Dat kan door de regelgeving aan te scherpen, maar ook rechtstreeks. De overheden hebben een groot eigen bomenbestand. Daar kunnen ze zorgvuldiger mee omgaan. Zo heeft het waterschap Hollandse Delta ongeveer 60.000 bomen in beheer en die staan overwegend in rijen. De afgelopen decennia zien we langs dijken veel bomen verdwijnen. De gesloten rijen van weleer raken uitgedund en op den duur blijft er niets van over. Langs een stukje Spuidijk in de Hoeksche Waard is de rij bijna weg. Ooit stonden daar 120 bomen nu nog 29. De afgelopen decennia zijn zo sluipenderwijs duizenden bomen verdwenen op de eilanden van de Hollandse Delta. Gevraagd wordt om herstel van deze bomenrijen.

Bomenkap langs de Spuidijk

Agrarisch cultuurlandschap

In landbouwpolders is het verlies aan biodiversiteit het grootst en erven van onder andere landbouwbedrijven kunnen daarin iets betekenen. Dat kunnen eilanden van biodiversiteit zijn en die zijn er ook. Maar veel nieuwere bedrijfsgebouwen en erven hebben het karakter van een industrieterrein. Uiteraard staat een efficiënte bedrijfsvoering voorop, maar een ruime inpassing met aandacht voor biodiversiteit hoeft dat niet in de weg te staan.

Een mooie diverse erfbeplanting kan ook een gebruiksfunctie krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van een voedselbos. De overheden wordt gevraagd om een stimuleringsregeling op te zetten, zodat burgers en bedrijven die zo’n erfbeplanting zien zitten ook een financieel steuntje in de rug krijgen. Overheden moeten het voortouw nemen bij de aanpak van problemen als verlies aan biodiversiteit en klimaatverandering. Dat kan met meer bomen en struiken.

Joost Kievit Msc

Nadere informatie:

  • Theo Schuurmans, email: theo.schuurmans@hwl.nl, telefoon: 0651051688
  • Joost Kievit, email: kievitjoost@gmail.com, telefoon: 0786721522
Vriend worden!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring