Navigatie overslaan

Schoon en gezond water

akkerrand
akkerrand

EĆ©n van de speerpunten van Water Natuurlijk is schoon en gezond water. De meeste partijen hebben dat in hun verkiezingsprogramma staan. Dat maakt het nog niet vanzelfsprekend. In de meeste poldersloten staat immers te weinig water voor een goede kwaliteit. Het waterschap is verantwoordelijk voor de zorg voor dat watersysteem. Dat het systeem ook uit een ecologische component bestaat wordt meestal vergeten. Water Natuurlijk wil dit veranderen.

Voldoende water

De waterdiepte is van groot belang voor de natuur in het water. Het waterschap hanteert streefdieptes van 1 meter voor hoofdwatergangen en 50 centimeter voor de overige watergangen. Dat is noodzakelijk voor een goede ecologisch kwaliteit. Echter, in water van 10 centimeter diep is nauwelijks leven mogelijk. De concentratie aan vervuiling is er te hoog. In de zomer wordt het te warm en bij een paar dagen vorst bevriest de hele waterkolom. De natuur kan zich hier dan niet ontwikkelen. De meeste sloten zijn niet diep genoeg. Water Natuurlijk wil dat veranderen. Bij het opstellen van peilbesluiten moet een goede waterdiepte uitgangspunt zijn. Dat kan bereikt worden door een hoger peil vast te stellen of door sloten dieper te maken. Er moet een fijnmazig netwerk van gezonde watergangen zijn waar waternatuur zich ontwikkelt.

kreek
kreek
Kwaliteit voor natuur

De chemische kwaliteit van het water is erg belangrijk. Keer op keer blijkt uit onderzoek dat hier nog een wereld te winnen is. Ook in onze polders is de concentratie meststoffen en bestrijdingsmiddelen te hoog. Insecten kunnen slecht tegen bestrijdingsmiddelen. Kleine concentraties van zogenaamde neonicotinoĆ­den, die veelvuldig in de landbouw worden toegepast, kunnen al fataal zijn. Samen met landbouwers wil Water Natuurlijk zoeken naar oplossingen om het water schoner te maken. Bijvoorbeeld door akkerranden als buffer tussen de akker en de waternatuur in te richten.

Oevers

Oevers maken deel uit van het watersysteem. De overgangen van een nat naar een droog milieu zijn voor beestjes heel belangrijk. Veel dieren brengen een deel van hun leven in het water door en een ander deel op het droge. Denk maar aan kikkers, padden, libellen etc. Langs onze sloten zijn echter bijna geen oeverplanten te vinden. Bij het beheer van de oevers wordt nu nog nauwelijks rekening gehouden met die natuur. Hier is heel veel natuurwinst te boeken . Vooral als je bedenkt dat het waterschap meer dan 7.000 kilometer watergangen beheerd. Met verzonken beschoeiingen, geen slootvuil meer op de oevers en een aangepast maaibeheer wordt het beter. Water Natuurlijk gaat ervoor.

Joost Kievit MSc.

beschoeiing
beschoeiing

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring