Navigatie overslaan

PFAS Lichtpuntjes

Zelden is er een groep chemicaliën door mensen gemaakt die tegelijkertijd zo handig en zo schadelijk is. Het gaat natuurlijk over Per- en polyfluoralkylstoffen oftewel PFAS.

Er zijn er wel duizenden. Ze zijn stuk voor stuk onafbreekbaar en hopen dus op in het milieu met allerlei nare gevolgen van dien zoals ernstige gezondheidsproblemen.

We kennen allemaal wel de handige producten die zijn gemaakt met PFAS. De bekendste zijn de anti-aanbakpannen van Tefal, de waterafstotende laag op regenkleding en pizzadozen. In 10% van de bestrijdingsmiddelen zit het om te voorkomen dat de boeren na elk buitje weer een nieuwe lading over hun groenten en fruit moeten spuiten. En verder worden kunstmatige hartkleppen van een laagje PFAS voorzien. Dat is dan ook wel meteen een toepassing die moeilijk te vervangen is door iets beters.

Mensen met hobbykippen vrezen voor hun eieren nu is gebleken dat PFOS, een PFAS die al sinds 2008 verboden is, zit opgehoopt in de wormen die hun kippen eten. De wormen hebben het weer opgepikt van de grond waarin zij leven. Overal in Nederland zit het en we komen er niet meer vanaf. Het zit in de bodem, het water en in zeeschuim. We kunnen dus geen eigen eieren meer eten, groenten van eigen land zijn discutabel, zwemmen in natuurwater is gevaarlijk en zeker in de zee waar je zeeschuim hebt.

Zeeschuim

Je zou dus zeggen: “stop hier onmiddellijk mee!”. Maar bedrijven stoppen niet uit zichzelf. Hier is wetgeving voor nodig. Gelukkig werkt de Europese Unie, op initiatief van onder meer Nederland, aan een Europees PFAS-verbod. Dit duurt echter zeker nog een paar jaar. Hier kan het Waterschap niet op wachten en dus is er 12 november j.l. een brandbrief gestuurd naar minister Barry Madlener (PVV) (Infrastructuur en Waterstaat) door de Unie van Waterschappen om zo snel mogelijk een actieplan op te stellen om in ieder geval de niet-essentiële PFAS te verbieden. Dit was een initiatief van de Partij voor de Dieren. Hulde! Recent zijn nu ook alle PFAS op de lijst Zeer Zorgwekkende Stoffen gezet. Dit bewerkstelligt dat bedrijven die PFAS gebruiken, elke vijf jaar een plan moeten maken om het gebruik van de stoffen tegen te gaan. Als het niet lukt om het gebruik van PFAS te voorkomen, moeten ze proberen te voorkomen dat de stoffen in de lucht of het water komen.

Alhoewel het heel langzaam gaat zit er toch wel een beetje schot in de zaak. Wat mij betreft niet snel genoeg maar ambtelijke molens draaien langzaam helaas.

Mirjam de Neef

Vriend worden!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring