Navigatie overslaan

Gaat het dan toch weer mis met de mollenbestrijding?

Nadat hondenbezitters in Dordrecht hadden geklaagd over mollenklemmen op de Wantijdijk in Dordrecht heeft het Waterschap Holandse Delta in allerijl de klemmen verwijderd.

In het AD stond dat er voor zover bekend geen ongelukken zijn geweest. De voorlichter van Waterschap Hollandse Delta erkent de fout volmondig. ,,Er is intern iets fout gegaan waardoor tot onze spijt de borden niet zijn geplaatst, er niets is gemeld op onze website en sociale media en er is ook geen contact over is geweest met de gemeente.

Fractievoorzitter en lijsttrekker Anne Mollema: 'dit is maar een deel van het verhaal natuurlijk. Want of er mollen zijn gedood wordt niet vermeld. En op initiatief van Water Natuurlijk heeft het Waterschap Hollandse Delta enkele jaren terug besloten om te stoppen met de jacht op mollen. Het is niet nodig, onnodig wreed, andere dieren zoals in dit geval honden lopen risico en het kost geld'.

De mol is een belangrijk onderdeel van het ondergrondse ecosysteem. De gangen die hij graaft dragen bij aan de structuur van de bodem en helpen bij de afvoer van regenwater. Als roofdier zorgt het dier voor een natuurlijk evenwicht in de bodem. Voldoende reden om terughoudend te zijn bij het doden van deze dieren.

Dat neemt niet weg dat het dier door z'n graverij ook schade aan de grasmat kan veroorzaken. In sommige gevallen kan hierdoor een veiligheidsrisico ontstaan. Door het stellen van schriftelijke vragen, overleg en het inbrengen van argumenten van onderzoeksbureau Deltares is het beleid aangepast. Pas bij een vastgesteld schadebeeld aan de grasmat volgt bestrijding.

En wat blijkt: de kosten van inspectie en bestrijding zijn gehalveerd en de schade neemt niet toe.

Dus:

Fijn dat er geen ongelukken met honden zijn geweest; fijn dat mensen oplettend zijn en daarover vragen stellen. Fijn dat het Waterschap de fout toegeeft.

Maar Water Natuurlijk gaat wel vragen stellen om precies te weten wat nou misging. Want dit was allemaal natuurlijk helemaal niet nodig geweest.

Meer over mollen?

Lees meer over mollen in dit artikel en luister naar deze reportage van Vroege Vogels (link opent op een nieuw tabblad).

Met vriendelijke groet

Anne Mollema

Fractievoorzitter Water Natuurlijk

Vriend worden!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring