Zorgen om vissterfte
Water Natuurlijk maakt zich zorgen om de massale vissterfte bij Strijen. Net voor de kerst kwamen er meldingen op sociale media van honderden dode vissen.
Vlak langs de wijken Carnisselande in Barendrecht en Portland in Rhoon ligt een kaderrichtlijn water.
Voor de bewoners die aan het water wonen een heel prettig idee want het Waterschap is verplicht om de kwaliteit van het water op orde te houden of te krijgen. Dit is de kwaliteit op het gebied van chemische samenstelling en ecologie.
Wellicht heeft het ermee te maken maar sinds een tijdje worden er hier waarnemingen gedaan van een roerdomp. De roerdomp is een fascinerende vogel. Deze reigersoort die als bedreigd op de Nederlandse rode lijst staat kan zich perfect verstoppen in riet. Dit komt door zijn geelbruine schutkleur met donkere patronen. Als hij vermoedt dat hij wordt gezien dan steekt hij zijn kop omhoog en gaat in de paalhouding staan. Zo gaat hij helemaal op in de achtergrond. In het voorjaar kun je hem beter horen dan zien. Hij heeft een zeer lage hoempende baltsroep. Deze lage tonen dragen zeer ver.
De roerdomp heeft om te broeden structuurrijke rietvelden met meerjarig riet nodig. Dus waarschijnlijk zal deze vogel hier niet komen broeden want zoveel meerjarig riet staat er niet. Het riet in dit gebied wordt regelmatig gemaaid. Gelukkig gebeurt dit wel gefaseerd zodat er altijd nog riet blijft staan voor de verschillende andere vogels en insecten die er verblijven. Maar waar de roerdomp ook broedt, hij kan blijkbaar in dit gebied genoeg voedsel in de vorm van vis, amfibieën, kleine zoogdieren en insecten vinden.
Nu maar hopen dat er nog meer roerdompen het gebied kunnen vinden. De waterkwaliteit en de kwaliteit van het riet zijn hiervoor belangrijke factoren.
Water Natuurlijk maakt zich zorgen om de massale vissterfte bij Strijen. Net voor de kerst kwamen er meldingen op sociale media van honderden dode vissen.
Voor Water Natuurlijk heeft het beschermen van de Hollandse Delta tegen overstromingen top prioriteit. De ervaring leert dat samenwerken met de natuur verstandig is. Ook vanuit het waterschap is dat geluid steeds vaker te beluisteren. Maar de praktijk is nog anders.
Met de publicatie in het Staatsblad op vrijdag 16 december is de initiatiefwet democratisering waterschappen van Laura Bromet (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66) een feit. Inwoners van Nederland krijgen meer invloed in de samenstelling van de waterschapsbesturen. En dit gebeurt al bij de eerstvolgende waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023.
Boek gratis een lezing 'Waterschap en onze Leefomgeving'
Lees er hier meer over!Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring