Navigatie overslaan

Duurzame landbouw in voedselbossen

De huidige landbouw kost de maatschappij miljarden euro’s aan milieu- en gezondheidskosten.

Er is een transitie nodig van het gehele voedselsysteem. Dit is een opgave voor de hele maatschappij: het vraagt verandering bij overheden, burgers, boeren en supermarkten. Er zijn haalbare oplossingen. Als we gezonder gaan eten (minder bewerkte producten, meer groenten en fruit en met 1/3 dierlijke eiwitten en 2/3 plantaardige eiwitten), dan kunnen we alle benodigde voedingsstoffen voor ons en voor de dieren op Nederlandse bodem telen. Tegelijkertijd kunnen we maatschappelijke doelen op gebied van water, natuur en klimaat halen. Het ontwikkelen van gemengde landbouwsystemen (met bomen, struiken en strokenteelt) is een belangrijke stap. Een voedselbos is een mooi voorbeeld van combinatie van voedselproductie en verbetering van biodiversiteit en waterbeheer. 

Meer informatie website Urgenda
Zwarte bessen

Voedselbos Hofstede Lust&Last, Sommelsdijk

Op Goeree-Overflakkee werkt de familie Mijs aan een 5 Ha groot voedselbos bij de hofstede ‘Lust en Last’. In dit voedselbos krijgen honderden bomen, struiken en planten, die voedsel produceren een plek. Van rabarber en asperges tot appels en peren: binnenkort kan hier volop worden geoogst! Lust en Last is van oudsher een gemengd landbouw en fruitteeltbedrijf. De familie maakt nu de overstap om landbouw met de natuur en biodiversiteit te combineren.

In tegenstelling tot de geïndustrialiseerde landbouw, is een voedselbos minder afhankelijk van machines, kunstmest en pesticiden maar wel meer arbeidsintensief. Bij hofstede Lust & Last wordt dit tot een voordeel gemaakt. Met name door te werken met zelfplukdagen en vrijwilligers voor het onderhoud. Hierdoor ontstaat bij burgers meer begrip voor boeren en onder de vrijwilligers sociale cohesie. Tegelijkertijd wordt op een duurzame wijze voedsel geproduceerd. De eerste zelfpluk is inmiddels begonnen. Vorige maand, zaterdag 6 juni, werd een begin gemaakt met de oogst van zwarte en rode bessen. 

 

Dick van den Bergh

Vriend worden!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring