Navigatie overslaan

Waterschap aan zet voor de natuur in polder Biert

Water Natuurlijk fractievoorzitter Konnie Wilkens geeft de natuur een stem in het bestuur van het waterschap Hollandse Delta.

(Gruttojong, foto van Gert Huijzers)

Dat is nodig, in het natuurgebied de polder Biert op Voorne Putten gaat het mis. Weidevogels hebben hier meer water nodig en het waterschap houdt de kraan dicht. Dat kan en moet anders.
De polder Biert is een natuurgebied van Staatsbosbeheer. Het is grasland en de oude structuur met greppels is nog intact. Een lokale veehouder is pachter en zorgt met zijn vee voor het dagelijks beheer van het gebied. Alle betrokkenen zetten zich in om het gebied ook voor weidevogels optimaal te laten functioneren. Met subsidie van de provincie Zuid-Holland is er de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om de waterhuishouding in de polder te verbeteren. Als laatste moest het waterpeil aangepast worden en daar gaat het waterschap Hollandse Delta over. Een formaliteit dacht men bij Staatsbosbeheer, afgaand op ervaringen bij andere waterschappen. Echter ons waterschap weigerde de benodigde vergunning te verlenen. Hierdoor is het in polder Biert tijdens het broedseizoen te droog en lijken alle investeringen in het gebied nutteloos.

Fractievoorzitter Konnie Wilkens:
“Natuur, landbouw en waterkwaliteit zijn gediend met een aanpassing van het waterpeil in de polder. Meestal hebben we te maken met botsende belangen, nu zijn alle betrokken partijen het eens. Dat is een levensgrote kans en toch lijkt het waterschap niet mee te bewegen. Hoe kan dat? Waarom doen we dit niet gewoon? Hier moet een oplossing komen.”

Weidevogels

Het gaat slecht met de vogels van het boerenland. Sinds 1960 een afname met gemiddeld 70%. De koningin van het weiland, de Grutto, kelderde van 130.000 broedparen naar nu nog ongeveer 25.000 paar. Op de hedendaagse intensief gebruikte weilanden kunnen deze dieren niet meer terecht. Ze moeten het dus hebben van natuurgebiedjes of agrarisch gebied waar boeren het anders willen doen. 
 

Konnie: 
“In mijn jongere jaren was ik als vrijwilliger actief met nest bescherming voor weidevogels. Sinds die tijd zie ik deze prachtige dieren uit steeds meer gebieden verdwijnen. Daar moeten we met elkaar wat aan doen. We moeten ervoor zorgen dat er voor toekomstige generaties meer overblijft dan opgezette exemplaren.”

Konnie Wilkens

Peilbeheer

Het waterschap heeft als wettelijke taak om het waterpeil vast te stellen en te handhaven. Hierbij dient zij de gebruiksfuncties van een gebied zo goed mogelijk te faciliteren. Bij botsende belangen komt er een afweging en dient het meest optimale peil gekozen te worden. In dit geval, waarbij alle belangen synchroon lopen, kan het met een eenvoudige administratieve procedure geregeld worden. Waarom gebeurt het dan toch niet?
Het antwoord op schriftelijke vragen van Water Natuurlijk geeft meer duidelijkheid. De peilverhoging in het voorjaar betekent minder ruimte voor de opvang van extreme neerslag. Dat klopt natuurlijk. In een sloot waarin meer water staat, kan er minder bij. De oplossingen van Staatsbosbeheer om meer ruimte voor water in de polder te maken, worden niet geaccepteerd. De antwoorden van het waterschap zijn vooral defensief van aard en de belangrijkste vraag blijft onbeantwoord. Hoe kunnen we dit met elkaar wel regelen?
Het maakt fractievoorzitter Konnie Wilkens strijdbaar. Zij is vanuit haar werk als ondernemer en milieuadviseur voor de zware industrie gewend om in oplossingen te denken.


Bestuurder Wilkens:
“We zitten met de erfenis van een te krap watersysteem waar onvoldoende rekening is gehouden met klimaatverandering en de verwachte toename van extreme neerslag. Dat is een probleem voor het waterschap en dit mag niet worden afgewenteld op de natuur en de natuurbeheerders. Het mag ook het werken aan waterkwaliteit niet in de weg staan. De noodzakelijke peilaanpassingen moeten gewoon worden doorgevoerd, ik verwacht dit van mijn waterschap. Als hiervoor meer ruimte voor water nodig is, dan moeten we daarvoor zorgen”.

Water Natuurlijk wil voor het volgende broedseizoen begint een goed waterbeheer in de polder Biert. Daar gaan we voor, in samenwerking met alle betrokken partijen. Het is nodig voor mens en natuur!

Joost Kievit MSc 

Vriend worden!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring