Navigatie overslaan

Wat sproeien we eigenlijk mee op het land?

Als de regen uitblijft, zoals de afgelopen lente in de Hollandse Delta, grijpen veel boeren naar een onmisbare reddingsboei: beregening.

Vaak komt dat water uit grote rivieren zoals de Oude Maas, dat via inlaatwerken de sloten en vaarten van het landbouwgebied instroomt. Op het eerste gezicht een logische en snelle oplossing: de gewassen krijgen water en de oogst lijkt veiliggesteld.

Maar… wat stroomt er allemaal mee?

Onze zorg is dat dit rivierwater niet alleen levensreddend vocht aanvoert, maar ook ongewenste passagiers: PFAS, pesticiden, pesticiden mét PFAS, medicijnresten en zware metalen. Stoffen die je niet op je veld, in je bodem of – erger nog – op je bord wilt hebben.
Inmiddels is bekend dat we in Nederland allemaal te hoge waardes van PFAS in ons bloed hebben. Behalve dat fabrieken als Chemours ons maar blijven bestoken met hun zeer ongewenste afvalstromen, waar ze vreemd genoeg nog een vergunning voor hebben ook, blijkt er ook zo’n 200.000 kg aan PFAS bevattende pesticiden over de akkers te worden gesproeid. Ik vind dit werkelijk schokkend. Inmiddels is het toch wel bekend dat we hiermee onze eigen gezondheid op het spel zetten?

Wat betekent dat voor onze groenten?

Het effect verschilt per situatie: hoe vaak je beregent, hoeveel vervuiling er precies in het water zit en om welke gewassen het gaat. Bladgroenten lopen bijvoorbeeld meer risico dan gewassen met een dikke schil of peul. Maar echt geruststellend is het niet: niet alle schadelijke stoffen worden standaard gemeten. En als boer ben je nu eenmaal afhankelijk van het water dat voorhanden is.

Hoe kan het beter?

Rivierwater zou gewoon schoon moeten zijn maar tot het zover is, is er nog een andere oplossing: Water Natuurlijk vindt dat we slimmer om moeten gaan met het regenwater dat wél schoon is. Het is doodzonde dat we dit kostbare water, als het overvloedig valt, zo snel mogelijk naar zee laten stromen. Beter is het om het vast te houden in natuurlijke klimaatbuffers: plekken waar regenwater kan infiltreren en langzaam wordt afgegeven aan de bodem. Goed voor het grondwaterpeil, voor de natuur én voor recreatie. Een win-win-win. Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: gezonde bodem, veilige groenten en schoon water. Tijd om daar echt werk van te maken!

Mirjam de Neef
 

Vriend worden!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring