Navigatie overslaan

Duurzaam, het nieuwe normaal

Water Natuurlijk heemraad Anne Mollema zit op z’n praatstoel als het over duurzaamheid gaat.

(foto hierboven: heemraad Anne Mollema met een kroos-tegel)

In het dagelijks bestuur van het waterschap Hollandse Delta is hij verantwoordelijk voor dit onderwerp. Overal ziet hij kansen en er gebeurt al heel veel. Werken aan duurzaamheid en circulariteit raakt ingeburgerd bij het waterschap en dat was vroeger wel anders.

Duurzaamheid begint met het woordje “duur” was ooit een gevleugelde uitspraak bij het waterschap. Daar begonnen we dus niet aan. En ja vaak gaat de kost voor de baat. Besturen is vooruit zien en soms moet je investeren, maar dan levert duurzaam werken ook gewoon geld op. Zo zijn er bij de zuivering van afvalwater tal van mogelijkheden. Bij het zuiveren van het rioolwater van bewoners en bedrijven blijft zuiveringsslib over. Dat moet vervoerd en verbrand worden.

Heemraad Mollema:
“Op jaarbasis hebben we zo’n 80.000 ton slib te verwerken. Dat kost ruim 10 miljoen euro. Door het slib in te dikken, kunnen we dat met 20.000 ton terugbrengen. Er zit dan minder water in het slib. Dat scheelt een slok op een borrel. Minder transport, minder CO2 uitstoot, minder verwerkingskosten, tel uit je winst. We moeten wel eerst investeren op onze zuiveringsinstallaties”
.

Wateroppervlakte bedekt met kroosvaren

Circulair werken

We groeien toe naar een samenleving waar afval grondstof is en opnieuw gebruikt wordt. Denken in kringlopen, circulair werken. Het waterschap speelt daarin een belangrijke rol. Ook het afvalwater dat we met z’n allen door het toilet spoelen wordt een bron van grondstoffen. Denk aan fosfaat, cellulose, bio plastics, maar ook warmte en energie kunnen uit rioolwater worden gehaald.

Het speelt niet alleen bij de zuiveringstaak. Binnen alle taken liggen kansen en worden zaken in gang gezet. Afval vermijden en hergebruik wordt de teneur. Nu wordt een idee van medewerkers van het waterschap praktijk. In Zuid-Beijerland wordt een circulaire werf geopend. Op deze werkplaats van het waterschap gaat men bruikbaar materiaal tijdelijk opslaan in afwachting van een nieuwe toekomst.

Anne Mollema:
“Ons waterschap is continu bezig met het vernieuwen en aanpassen van wegen, watergangen en honderden objecten die we nodig hebben voor ons werk. Daar komt veel materiaal vrij dat opnieuw gebruikt kan worden. Soms in hetzelfde werk, soms elders. Op de circulaire werf wordt bruikbaar materiaal verzameld voor nieuwe toepassing en zo voorkomen dat het afval wordt. We werken hierbij ook samen met de gemeente Hoeksche Waard en het biedt een werkplek voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.”

Een kroostegel maakt heemraad Anne Mollema enthousiast. Hij ziet kansen. De kroostegel is bedacht door studenten. Eendenkroos is de belangrijkste grondstof voor een tegel waaruit bloemen gaan groeien die goed zijn voor insecten. Explosieve groei van eendenkroos en kroosvaren is een gevolg van watervervuiling met meststoffen. De kroos-laag sluit het water af van lucht en licht. Ook dat is slecht voor de waterkwaliteit. Het waterschap heeft dus kroos te over. De kroostegel vervangt een betontegel en dat is weer goed voor de opvang en extreme neerslag.

"Het waterschap heeft belangen en moet dus bereid zijn om dit soort ideeën en initiatieven verder te helpen", aldus Anne Mollema.

Joost Kievit MSc

Vriend worden!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring