Navigatie overslaan

Deltaplan Biodiversiteitsherstel

Een motie van de fracties Partij van de Arbeid, Natuur en Water Natuurlijk voor aansluiting bij het Deltaplan Biodiversiteitsherstel is afgelopen week aangehouden in het bestuur van het waterschap. Een meerderheid in de Verenigde Vergadering was positief over biodiversiteit maar vond het te vroeg om partner te worden in het deltaplan. Dit omdat er gewerkt wordt aan een nieuw groenbeleid.

Deltaplan

Het gaat heel slecht met biodiversiteit in ons land. Ongeveer 10% van de oorspronkelijke variatie aan planten en dieren is nog over en de laatste decennia verdwijnt het insecten leven in een rap tempo. In het deltaplan hebben universiteiten, bedrijven en organisaties op het gebied van natuur, landbouw enzovoorts zich verenigd. Zij vormen een brede coalitie met als doel het verlies aan biodiversiteit om te buigen naar herstel.

Overheden en andere organisaties kunnen zich als partner of supporter aansluiten bij de coalitie. Zij gaan dan helpen met herstel van biodiversiteit. Voordeel is dat ze gebruik kunnen maken van de kennis en ervaring die er is binnen de coalitie om dat op een effectieve en efficiƫnte manier te doen. Heemraad Petra van Nes zei dat ze een warm voorstander was van aansluiting bij het deltaplan, maar vond het te vroeg omdat er gewerkt wordt aan een plan voor het groen beheer.

Waterschap bepalend

Het waterschap is een bepalende factor voor biodiversiteit buiten de natuurgebieden in onze delta. Zij beheert 800 km dijken, 3200 km bermen, 7000 km watergangen en het dubbele aan oevers en 200 hectare terreinen bij waterzuiveringen, gemalen etc. Een enorme oppervlakte groen met veel potentie voor natuur.

De primaire functies van dat groen op het punt van bijvoorbeeld veiligheid en waterbeheersing gaan prima samen met biodiversiteit. Vaak is een grotere variatie aan planten en dieren zelfs positief voor de primaire functie. Een aanpassing van het beheer is meestal voldoende om herstel van de natuurlijke variatie in gang te zetten. De kosten zijn te verwaarlozen.

Opstelling bestuur

Decennia lang heeft het bestuur van het waterschap het natuurbelang genegeerd. Kosten en kerntaken hadden de prioriteit, in die volgorde. Het gevolg is dat het groenbeheer jarenlang verlies aan biodiversiteit in de hand werkte. Het beeld was altijd dat rekening houden met biodiversiteit duur was. Een hardnekkig vooroordeel maar een kentering is zichtbaar.

In de discussie die naar aanleiding van de motie van Partij van de Arbeid en de fracties Natuur en Water Natuurlijk werd gevoerd was een kentering zichtbaar. Nagenoeg iedere partij gaf aan dat het waterschap aan herstel van biodiversiteit moet gaan werken. De meesten vonden dat aansluiting bij het Deltaplan gecombineerd moet worden met het nieuwe groenbeleidsplan. Reden voor de initiatiefnemers om de motie aan te houden tot na de zomer. Wordt vervolgd.

Joost Kievit MSc

VRIEND WORDEN?

Koninginnenpage

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring