Navigatie overslaan

Nieuwe bomen voor Zuiderlandsezeedijk!

Bij een felle storm vorige zomer raakten een aantal bomen aan de Zuiderlandsezeedijk bij Oude-Tonge beschadigd. Hierna kapte het waterschap Hollandse Delta de hele rij van 120 populieren. Een motie van Water Natuurlijk over herplant kreeg afgelopen woensdag een meerderheid in de Verenigde Vergadering van het waterschap. Hiermee is de opdracht voor het planten van nieuwe bomen verstrekt.

Leefgebied vleermuizen

Met het kappen van de bomenrij verdween een belangrijk leefgebied van diverse soorten vleermuizen. Het belang van deze rij populieren voor vleermuizen was goed bekend vanwege een uitgevoerd flora- en faunaonderzoek. Dit was nodig in verband met de plannen om windmolens te plaatsen.

De rij populieren ligt op de vliegroute, is foerageergebied, rust- en paarplaats voor diverse vleermuissoorten. Het gaat dan om de gewone en de ruige dwergvleermuis, de rosse vleermuis en de laatvlieger. Water Natuurlijk wilde dat de gekapte bomen worden teruggeplant en dat het leefgebied voor deze beschermde dieren zoveel mogelijk wordt hersteld.

Motie Water Natuurlijk

Op 15 juli 2020 was voor de derde maal een motie van Water Natuurlijk aan de orde voor herplant van de 120 gekapte bomen. Dit omdat er nieuwe inzichten waren over het effect op dijkveiligheid, m.n. knotbomen leveren nl. nauwelijks risico op. Ook voor het bezwaar van de kosten had fractievoorzitter Anne Mollema een oplossing. Water Natuurlijk bood aan om het beheer door vrijwilligers te laten uitvoeren onder deskundige begeleiding.

Verder gaf de fractievoorzitter aan dat de bomenkap aanleiding gaf tot veel afkeurende reacties op Goeree-Overflakkee en dat dit het imago en het vertrouwen in het waterschap heeft geschaad. En ook gaf Mollema aan dat het van belang is dat de vliegroute voor vleermuizen naar de waterzuivering wordt hersteld.

De motie verzoekt het college om in overleg met de Vereniging Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee en de bewoners nieuwe bomen te planten langs de Zuiderlandsezeedijk. Dit opdat de aangetaste vliegroute voor vleermuizen weer wordt hersteld.

De motie werd met 19 stemmen vóór en 11 tegen aangenomen.
Daarmee geeft het hoogste bestuurlijk orgaan van het waterschap opdracht voor de nieuwe aanplant. Het is ook een belangrijk signaal van de Verenigde Vergadering dat nu moet leiden tot een duurzamer beheer van het bomenbestand.

Hoe, wat, waar?

In het debat over de nieuwe aanplant werden veel wensen naar voren gebracht. Er werd bijvoorbeeld gesproken over hagen met struweel al dan niet in combinatie met bomen. Suggestie was om de nieuw aangelegde Helledijk erbij te betrekken en ook daar bomen te planten. De relatie met de nieuwe windmolens kwam eveneens weer aan de orde.

De motie laat ruimte op het punt van de uitvoering. Hierover komt er overleg met de Vereniging Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee. Ook bewoners/ boeren worden betrokken. Heemraad Petra van Nes en onze fractievoorzitter stemmen de verdere uitvoering met elkaar af. Water Natuurlijk is blij met het resultaat. Het heeft veel energie gekost maar een jaar na de kap is het besluit genomen.

Er komen nieuwe bomen.

Goede argumenten in combinatie met een grote betrokkenheid van burgers hebben de doorslag gegeven is de overtuiging van Water Natuurlijk.

Joost Kievit MSc

motie herplant Zuiderlandsezeedijk 3-1

ruige en gewone dwergvleermuis

VRIEND WORDEN?

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring