Voorzitter,
De opgaven in het waterbeheer zijn enorm. Klimaatverandering, de droge perioden van vorig jaar en de enorme wateroverlast dit jaar, confronteren ons ermee dat we niet meer kunnen weglopen voor onze verantwoordelijkheid dit probleem grondig aan te pakken en dat business as usual echt niet meer werkt.
We kunnen ons watersysteem niet meer op orde krijgen door achteraf met techniek en end-of-pipe oplossingen de problemen op te lossen die andere spelers in de samenleving veroorzaken. De mentaliteit waarbij iedereen zijn gang mag gaan en het waterschap dat mogelijk maakt en fixt heeft zijn langste tijd gehad. Dat betekent dat we op een hele andere manier ons watersysteem moeten gaan beheren, en moeten gaan werken aan een natuurlijk, robuust en duurzaam watersysteem. Niet meer economische belangen vooropstellen en het watersysteem daaraan aanpassen, maar het watersysteem duurzaam en natuurlijk inrichten en daarmee kaders stellen voor wat er aan bedrijvigheid mogelijk is. Echt invulling geven aan het verankeren van Water & Bodem Sturend, bijvoorbeeld met het creëren van Natuurlijke Klimaatbuffers.En eigenlijk zijn oplossingen als het bouwen van vierde trappen bij de RWZI’s, defosfateringsinstallaties en het aanleggen van WIS daarbij dus het soort oplossing waar we vanaf willen. Waterkwaliteit moeten we regelen met natuurlijke bufferzones en vroeg in de keten. Bodemdaling moeten we tegengaan door het veengebied helemaal anders te gebruiken en veel natter te maken.
Om dat als waterschap te kunnen doen moeten we daadwerkelijk dé regionale Waterautoriteit worden en een hub in een netwerk van overheden. Ook visie voor de lange termijn: hoe moet het systeem er in 2050 uitzien. Wat kan er dan wel en niet. En wat betekent dat terugkijkend voor keuzes die we nu maken. We moeten dan meer innovatieve, creatieve, strategische krachten aanboren, in onze organisatie en daarbuiten. We moeten in onze organisatie een goede strategische functie hebben. En als we in 2026 belangrijke strategische besluiten gaan nemen, zoals in ons waterbeheerplan, dan moeten we de onderzoeken en denkexcercitie daarvoor klaar hebben.
De voorliggende VJN gaat daar te weinig over. Deze VJN gaat over de basis op orde brengen. We trekken vooral middelen uit voor wat we toch al deden. Dat is weliswaar nodig, maar het is ook van belang dat we ophouden met navelstaren, en dat we weer vooruit kijken. Er staan nu globaal wat hooflijnen in, en het is goed dat we vasthouden aan coalitieakkoord, dat ook beoogt deze omslag te maken. Maar we zien dat de middelen daarvoor maar zeer beperkt zijn. En we hebben nog steeds geen idee wat we nou echt gaan doen; het uitwerkingsprogramma ontbreekt.
Water Natuurlijk vindt het daarom belangrijk dat de begroting 2025 ook gaat over waar we op langere termijn heen willen in het waterschap. En we willen de toezegging dat er bij de begroting nu eindelijk een uitvoeringsprogramma ligt, met kostenraming en tijdplanning.
- Kijk de AB-vergadering terug.