Navigatie overslaan

Besef van wateroverlast en beversporen

Het streekpanel Beneden Aa kwam op vrijdag 8 maart 2024 bijeen in Loosbroek en Middelrode. Dit orgaan van waterschap Aa en Maas is bedoeld om informatie uit te wisselen tussen het district Beneden Aa en mensen die actief zijn in dat werkgebied.

Overleg streekpanel Beneden Aa

Vanuit Water Natuurlijk namen Quintin van Zuijlen (foto) en Wouter-Jan Oosten deel aan de bijeenkomst. Tijdens een gesprek op het districtskantoor in Loosbroek werd teruggeblikt op de vele regen en hoge waterstand in de periode november-januari. Met hard werk van medewerkers en inzet van waterbergingen bleef de situatie toen onder controle. Gelukkig stond de Maas niet erg hoog, dus vanuit het regionale watersysteem kon daar wel water op afgezet worden. Helaas bleek in deze periode van regen en enige wateroverlast, dat veel inwoners nog niet goed beseffen welke consequenties het kan hebben nu bouwen in laag gebied en klimaatverandering samenkomen. Wateroverlast zal nog vaker optreden. En onze waakzaamheid blijft geboden.

Quintin van Zuijlen bij Seldensate, 8 maart 2024

Excursie ruïne Seldensate

Na het overleg in Loosbroek, trok het streekpanel verder naar Middelrode. Daar werd het landgoed Seldensate bezocht. Dat historische landgoed ligt in het Dynamisch Beekdal. Deze winter veranderde het winterbed van de Aa daar in een klein meer. Op deze locatie zijn cultuurhistorische waarden, natuurherstel en hoogwaterbescherming in een mooi evenwicht gebracht. Bij Seldensate zijn bijvoorbeeld sporen van bevers te zien.

Beversporen bij Seldensate
Ruïne Seldensate

Lees meer

Meer nieuws

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring