Navigatie overslaan

Pleidooi voor vasthouden extra water

Water Natuurlijk Aa en Maas luidt nu al de noodklok voor het vasthouden van extra water in Oost-Brabant. Op delen van de hoge zandgronden is de waterwinst van deze winter al meer dan gehalveerd. Woordvoerder waterbeheer Klaas van der Laan: “Na een kletsnat najaar staat de helft van de grondwaterputten op de Peelhorst alweer in het groen. Dat zou in deze tijd van het jaar na zo’n extreem nat najaar minstens lichtblauw moeten zijn."

Water Natuurlijk Aa en Maas pleit voor vasthouden extra water

Klaas van der Laan vervolgt. “Op de officiële meetputten op de Peelhorst is het peil ten opzichte van vorig jaar 33 cm hoger. Dat is plus. Tegelijkertijd zien we, dat het waterschap door een te grote verlaging van stuwpeilen de aanvulling van dit grondwater frustreert. De afgelopen 10 dagen is het peil in diezelfde putten met 35 cm gedaald. Dus de extra buffer zijn we nu alweer kwijt. Dat is zonde.”

Herstel sponswerking Peelhorst

Klaas van der Laan: “Op de Peelhorst is door het extreem natte najaar het grondwater flink gestegen. Dat past bij de afspraak om de grondwaterstand structureel met 35-50 cm te verhogen. Als we dat nu weg laten lopen, halen we dat niet. Water dat je op de Peelhorst vasthoudt, komt later op de flanken van het gebied de functies daar ten goede. Nu ontwateren we lokaal relatief lage plekken voor (te) intensieve teelten of om mest uit te rijden. Dat zouden we niet moeten doen vóór 1 april.” Hij pleit ervoor om de stuwen op de Peelhorst half hoog te houden in plaats van helemaal omlaag te zetten.

Informatie watersysteem waterschap Aa en Maas
Eerste foto: stuw Karlingerweg. Tweede foto: stuw Rusvense Loop.

Lees meer

Meer nieuws

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring