Navigatie overslaan

Gelderse veren

Water Natuurlijk steunt van harte te actie om de Gelderse veren in de vaart te houden. We roepen iedereen op om de petitie ‘Ik houd van veren’ tekenen waarin de provincie Gelderland wordt opgeroepen de veren te blijven ondersteunen.

Gelderland, de provincie met de meeste veerponten, heeft sinds de jaren ’90 een Verenfonds. Ongeveer de helft van de 48 Gelderse veren doet een beroep op het fonds, bij de meeste van die veren gaat het om relatief kleine bedragen van minder dan €15.000. Bij 9 veren gaat het om grotere bedragen. Het fonds is leeg geraakt onder andere door de lage rentestand. Voor 2023 is er nog geld in het Verenfonds, maar hoe het daarna moet is onduidelijk.

Een flink aantal veerponten komt in de problemen door het verdwijnen van het Gelderse Verenfonds waaruit de veerverbindingen ondersteund werden. Niet alleen in Gelderland, maar in het hele land zijn de vooruitzichten slecht door hoge energieprijzen, stijgende salariskosten en de noodzaak te investeren in duurzame schepen.

Water Natuurlijk vindt dat veerponten van groot belang zijn voor fiets- en wandelverbindingen. Niet alleen als schakel in recreatieve routes zoals bijvoorbeeld de fietsknooppunten en de LF-routes, maar ook voor de snelste route naar school en werk. In Gelderland zijn er duizenden scholieren die elke dag de pont gebruiken. Zonder veerponten zullen ze kilometers moeten omrijden.

Daarom roepen we iedereen van harte op om deze petitie van de Vrienden van de Veerponten en De Fietsersbond voor het behoud van de Gelderse veerponten te tekenen!

Lees meer

Meer nieuws

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring