Navigatie overslaan

Op gesprek bij een inspreker: Gerben Hillebrand van Craw Fish Farm Holland.

Kunnen we samen (publiek-privaat) de Amerikaanse rivierkreeftenplaag aanpakken.

Op 12 januari 2022 sprak Gerben Hillebrand namens CrawFish Farm Holland in bij de commissie integraal waterbeheer van ons waterschap. Zijn boodschap was: laten we samen de plaag van de Amerikaanse Rivierkreeft aanpakken.

Amerikaanse Rivierkreeft

Water Natuurlijk vraagt al jaren aandacht voor de bestrijding van de Amerikaanse rivierkreeften, omdat zij zorgen voor een enorme achteruitgang van de waterkwaliteit, zeker in de Krimpenerwaard. Ook vinden wij participatie en dus ook de mogelijkheid van inspreken erg belangrijk.

Dit was de reden om op 15 februari 2022 naar Moordrecht af te reizen en het gesprek te voeren over het verhaal achter de inspraak.

Ik werd hartelijk ontvangen door Wieger Kunst en Gerben Hillebrand, de heren achter de startup CrawFish Farm Holland (www.cffh.nl). We hadden een boeiend gesprek over het creëeren van een markt en het pionieren in de wereld van de binnenvisserij. De heren proberen de schakel te vormen tussen de vissers en de restaurants en groothandels die de kreeften verkopen aan mensen die graag een kreeftje eten. Met het doel om deze exoten geheel uit de wateren van Nederland te verwijderen.

Nu worden de kreeften voor consumptie veelal geïmporteerd uit China. De kreeften die in Nederland worden gevangen worden voor een deel teruggezet of vernietigd. Het gaat dan om de bijvangst van met name palingvissers, maar ook de vangsten uit de pilot van HHSK in Berkenwoude.

Op dit moment mogen alleen beroepsvissers de kreeften vangen. Als andere mensen de kreeften vangen, zoals de muskusrattenbestrijders in hun rattenkorven, dan moeten zij de kreeften terugzetten. Veel vissers zetten de kleine kreeften ook terug, omdat deze te klein zijn voor consumptie of omdat het logistiek lastig is het verkoopproces goed in te steken. Hierdoor is het aantal kreeften de afgelopen jaren sterk toegenomen en daarmee ook de problemen.

https://www.schielandendekrimpenerwaard.nl/nieuws/proef-aanpak-rivierkreeft-gestart-in-de-krimpenerwaard/).

Het afgelopen jaar heeft CFFH ervoor gezorgd dat verschillende beroepsvissers een vast afnamepunt hadden voor hun gevangen kreeften. Doordat zij de kreeften in leven kunnen houden in watertanks gaan er minder dieren dood en is er een betere afname door de markt. Het is tenslotte het meest duurzaam als dieren die geschikt zijn voor consumptie ook werkelijk worden opgegeten.

Watertank van CFFH: links een foto van de buitenkant, rechts de bakken waarin de kreeften zitten in de tanks.

Voor CFFH is het dus van belang om veel kreeften te vangen die ze kunnen vermarkten. Maar ze willen ook de kleinere dieren vangen die niet verkoopbaar zijn, als daar een vergoeding vanuit de overheid tegenover staat.

Als zij dit succesvol doen, verdwijnt de Amerikaanse rivierkreeft uit Nederland en is hun broodwinning verdampt. De heren zijn hier niet bang voor, sterker nog: “dat zou toch mooi zijn”, zeggen ze met een glimlach.

Het probleem met de Amerikaanse rivierkreeften is in de afgelopen decennia ontstaan en is enorm groot, merken ook wij. Zeker in de Krimpenerwaard. De populatie is de afgelopen jaren gegroeid en de waterkwaliteit en het andere leven in en langs de sloot loopt snel terug, zodra de rivierkreeft zich er thuis voelt. En dat doen ze snel en erg goed in het veenweidegebied. Maar ook in de kleipolders van Schieland zien we de kreeften verschijnen. Het probleem moet echt aangepakt gaan worden en is niet één, twee, drie opgelost.

Heb je zelf ervaringen met rivierkreeften laat het ons weten: mail naar erik.hovingh@hhsk.nl.

De heren van CFFH proberen hun steentje bij te dragen aan het probleem, maar lopen ook tegen problemen aan wat betreft wetgeving en de mogelijkheden die het ministerie van Landbouw en Voedselkwaliteit (LNV) vissers biedt.

Ook wij ervaren problemen met LNV, met name omdat zij niet willen starten met het grootschalig bestrijden van de Amerikaanse Rivierkreeften. Daar ligt voorlopig onze prioriteit om LNV in beweging te krijgen, en daar waar we samen kunnen werken zullen we dat doen. Afhankelijk van de gekozen aanpak van LNV liggen er wel of geen kansen voor privaat-publieke samenwerking. Iets waar wij welwillend tegenover staan als Water Natuurlijk.

Voor ons is het van belang dat de Amerikaanse Rivierkreeften bestreden worden en dat alle ook de kleine dieren worden weggevangen. Dat dit duurzaam gebeurt en dat de dieren opgegeten worden en niet vernietigd is daarbij alleen maar winst. Als de markt en dus CFFH hierin kan voorzien dan is een toekomstige samenwerking winst voor iedereen. Nou ja behalve dan voor de kreeften. Die belanden dan in de pan.

Rivierkreeften in de pan.

Voor meer info: Erik Hovingh (erik.hovingh@hhsk.nl)

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring