Navigatie overslaan

Natuurvriendelijke oevers zijn een onmisbare schakel voor een goede waterkwaliteit en de biodiversiteit.

Op het moment worden veel natuurvriendelijke oevers gemaaid. Dit zorgt ervoor dat ze niet te hoog en weelderig worden, waardoor het zicht op de watergang weggenomen wordt. Ook blijven zo de gewenste planten en bloemen in de oever aanwezig. Goed onderhoud wordt gefaseerd uitgevoerd, zodat er tegelijkertijd verschillende stadia zijn, wat van groot belang is voor dieren. Natuurvriendelijke oevers zijn van groot belang voor vissen en amfibieën, maar ook voor libelle en waterjuffers. 16% van alle soorten libelle en waterjuffers wordt met uitsterven bedreigd (nos).

Genoeg reden om natuurvriendelijke oevers goed te onderhouden en er nog veel meer aan te leggen. Dit kan bij sloten en singel in het stedelijk gebied en de kernen, waar nog vaak beschoeiingen te zien zijn, maar ook in het landelijk gebied waar de oevers vaak steil zijn. Voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers verleend het hoogheemraadschap subsidie.

Natuurvriendelijke oevers zijn een onmisbare schakel voor een goede waterkwaliteit en de biodiversiteit. Ze zorgen dat alle van nature aanwezige plant- en diersoorten in en rondom de watergang aanwezig (kunnen) zijn. Ook zorgen met name de oever planten voor een zuiverende werking, door voedingsstoffen uit het water te onttrekken. Het waterschap streeft in veel gebieden naar een natuurvriendelijke oeverbegroeiing aan minimaal één zijde van de sloot. Dat betekend dat er nog duizenden kilometers natuurvriendelijke oever aangelegd gaan worden de komende decennia.

Iets wat wij enorm toejuichen, want water hoort schoon te zijn, water waarvan je kan genieten! Daarvoor moet de waterkwaliteit goed zijn en dat begint bij een goede natuurvriendelijke inrichting.

Voor meer info: Erik Hovingh (erik.hovingh@hhsk.nl)

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring