Navigatie overslaan

Provinciale D66-fractie op werkbezoek

De D66 provinciale staten fractie van de provincie Zuid-Holland bezoekt samen met Water Natuurlijk Schieland en de Krimpenerwaard het klimaatadatieve centrum van Rotterdam.

Op 16 februari hebben we (D66 Zuid-Holland en Water Natuurlijk SK) een bezoek gebracht aan het centrum van Rotterdam. Hier zijn veel voorbeelden van klimaatadaptatie in de stad te zien. Nou ja, te zien. Er zijn de afgelopen jaren heel veel maatregelen genomen en er is veel over te vertellen, maar vaak zie je het niet, omdat ze onder de grond liggen of op een dak. We hebben een wandeling gemaakt van Rotterdam Centraal naar het Museumpark. En hebben verschillende mooie projecten en effectieve maatregelen besproken om een stad klimaatadaptief te maken. Alle gemeenten hebben de afgelopen jaren in hun stresstesten bekeken welke effecten de klimaatveraneringen hebben opaspecten als overstromingen, droogte, hittestress en wateroverlast. Maatregelen als groenblauwe daken, waterpleinen, waterberging en rioleringsmaatregelen zijn allemaal al gerealiseerd in Rotterdam en de komende jaren zullen er nog heel veel projecten volgen.

Onder leiding van Agnes van Zoelen zijn we langs verschillende projecten gelopen. Na afloop hebben we in Café Floor nog andere onderwerpen besproken die zowel interessant zijn voor de provincie als het waterschap, zoals verkiezingen, geborgde zetels in het waterschap, biodiversiteit en bodemdaling in het veenweidegebied.

Rotterdam Centraal Station

Door de komst van het nieuwe station kwam er extra dakoppervlak bij doordat het nieuwe station alle perrons en treinsporen overdekt. De neerslag die op het dak valt, wordt opgevangen en via voorzieningen zo veel mogelijk in de bodem geinfiltreerd. Ook liggen er zonnepanelen op het dak.

Ondergrondse Waterberging Kruisplein

Tussen het dak van de parkeergarage Kruisplein en de straat en de beplanting is een ruimte gecreëerd van ruim een halve meter. Als het water in de Westersingel stijgt dan kan het in de waterberging stromen en veroorzaakt het geen overlast en water op straat in de omgeving.

Kruisplein met daaronder de waterberging

Groenblauwe dak op de Doelen

Op het dak van het congres- en concertgebouw wordt een biodivers groendak gerealiseerd met waterberging. Een groenblauw dak levert een positieve bijdrage aan heel veel aspecten: biodiversiteit, afvangen fijnstof, CO2, wateropvang, verlengen levensduur dak, isolatie.

De Westersingel

In het centrum van Rotterdam is erg weinig open water en groen. Vele singels zijn na de tweede wereldoorlog gedempt met puin, en heringericht. Gelukkig is de Westersingel nog een mooie brede singel met water en groen en karakteristieke bomen.

Een deel van het voetpad is verlaagd aangelegd en loopt bij hevige regen onderwater en zorgt zo voor extra waterberging als een soort uiterwaard van de singel. Op dit deel van Westersingel staan diverse kunstobjecten tentoongesteld. Zo gaan wandelen, waterberging en kunst hand in hand.

Verlaagde wandelpromenade langs de Westersingel met kunstwerk

Vijvers Nieuwe Intituut

De vijvers bij het Nieuwe Instituut krijgen een nieuwe groene inrichting met wandelvlonders en gaan onderdeel uitmaken van een slim waterbergingssysteem. Het regenwater van de omgeving wordt in de diepe ondergrond opgeslagen en kan in periode van droogte gebruikt worden om de vijvers aan te vullen.

Waterberging Museumpark

Onder de toerit van de parkeergarage in het Museumpark is een rioolwaterberging aangelegd. Als het rioolsysteem vol dreigt te raken kan het water in deze waterberging stromen. Zo wordt het rioolsysteem van het centrum voor de helft geleegd in de berging en kan het regenwater weer verder stijgen in de riolering. Dit voorkomt dat het gemengde en dus vieze rioolwater terecht komt in de Westersingel en het water van het Museumpark.

Impressie van de rioolwaterberging onder de toerit van de parkeergarage museumpark: https://www.rotterdam.nl/apps/rotterdam.nl/wonen-leven/waterberging-museumparkgarage/

Voor meer info: Erik Hovingh (erik.hovingh@hhsk.nl)

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring