Navigatie overslaan

Extra noord-zuid afvoerverbinding voor de Overbuurtse Polder. 

Tussen de kern Bleiswijk en Zoetermeer ligt de Overbuurtse polder. Vroeger was dit een akkerbouwgebied met vier afwateringstochten in noord-zuid richting met vele perceelssloten daar haaks op. Met de komst van de talloze glastuinbouwbedrijven zijn vele watergangen gedempt en zijn veel percelen volledig verhard (akkerland heeft plaats gemaakt voor glas). Ook wordt het gebied doorsneden door de Hoge Snelheidslijn (HSL).

Luchtfoto van google maps van het noordelijk deel van de Overbuurtse polder, met daarop de vele kassen.

De HSL en kassen in de Overbuurtse polder

De Eerste Tocht is nu de enige doorgaande hoofdwatergang in noord-zuid richting. Bij hevige neerslag is het noodzakelijk om vroegtijdig te reageren door het hoogheemraadschap, om wateroverlast te voorkomen. Ook worden de waterplanten in de Eerste Tocht extra vaak verwijderd, om te zorgen dat het water zo snel mogelijk vanuit het gebied naar het gemaal kan stromen. Gezien de klimaatverandering zal dit knelpunt alleen maar groter worden met mogelijk wateroverlast als gevolg. Daarom is het hoogheemraadschap op zoek naar kansen om de afvoer naar het gemaal te verbeteren en om meer open water te realsieren. Zo wordt er gekeken of de Eerste Tocht verbreed kan worden.

Inmiddels is er de mogelijkheid om grond aan te kopen nabij Albert van het Hartweg 33 en zo een extra verbinding te realiseren. Ook zal de grond die gekocht wordt, worden afgegraven zodat er ook extra open water en meer waterberging wordt gerealiseerd. Hierdoor hoeft de Eerste Tocht voorlopig niet te worden verbreed.

Figuur ingetekend door E. Hovingh op de ondergrond van de legger hoofdwatergangen van HHSK

Het systeem uitgelegd.

Op bovenstaande figuur is het noordelijk deel van de Overbuurtse polder te zien. (Dit is hetzelfde gebied als de luchtfoto). De doorgaande blauwe lijn is de eerste tocht. Deze ligt ten westen van de Hoefweg. Dit is nu de belangrijskte afvoerende watergang. De overige tochten zijn nog wel terug te vinden in het landschap (en op de kaart), maar zijn alle drie op verschillende plaatsen gedempt. Dit zijn de blauwe gestreepte lijnen. De rode lijnen zijn de hoofdwatergangen in de polder. Rond A is goed te zien dat er meerdere hoofdwatergangen niet doorlopen, zowel in noord-zuid richting als in oost-west richting. Door het verbeteren van de watergangen in het paarse tracé wordt het afvoersysteem verbeterd. Zo wordt met een duiker onder de HSL door een oost-west verbinding gecreëerd en zullen verschillende delen worden verbreed.

Voor meer info: Erik Hovingh (erik.hovingh@hhsk.nl)

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring