
Funderingsherstel onder het huis van Elske Schreuder: een terugblik.

In de vorige twee edities van de Water Natuurlijk-nieuwsbrief heb ik al een aantal ervaringen over het funderingsherstel in onze woning gedeeld.
De dorpen en steden in ons gebied kennen veel oude panden die op houten palen gefundeerd zijn. Vroeger of later treedt verzakking op vanwege paalrot. Funderingsherstel is dan noodzakelijk. Wie het betreft zal op zoek gaan naar vergelijkbare gevallen; daarom geef ik graag wat informatie en tips.
Lees verder….
Een pand uit 1905 in de Rotterdamse binnenstad, met houten funderingspalen.
Enige jaren geleden begonnen we te zien dat de scheuren in de kamermuren langer en breder werden, later kwam er nog bij dat binnendeuren gingen klemmen. Het overleg met de buren over hoe de problemen aan te pakken heeft jaren gekost. Het ging hierbij om vragen als: hoe dringend is het, welke mogelijkheden zijn er, wie laat welke muur doen, hoe zit iedereen er in qua tijd en geld, welke aannemer geven we opdracht, hoe verdelen we de kosten precies.
In oktober 2020 begon de uitvoering aan het pand naast onze buurvrouw. In januari 2021 was ons huis aan de beurt: keldervloer wegbreken, extra diep klei weggraven om de oude fundamenten bloot te leggen en de nieuwe palen (in stukken van een meter) de grond in te boren (ruim 20 meter diep, tot op de stevige zandlaag)
Begin maart was dat zover. Nadat de nieuwe keldervloer was gestort, was de eigenlijke herfundering half maart klaar. De muren steunen via de nieuwe vloer op de nieuwe palen. Het verzakken is dus gestopt.
Per pand verschilt hoeveel er daarna nog moet gebeuren. Zo laat de buurvrouw een souterrain op de nieuwe keldervloer aanleggen Wij gebruiken de uitgegraven aarde (tientallen kubieke meters) om de tuin op te hogen. Dat zal nog weken duren, omdat onder meer de regenwaterafvoer goed geregeld moet worden. We willen natuurlijk niet dat er water de vernieuwde kelder in kan stromen.
Nu deel ik graag wat suggesties/ervaringen voor wie ook een funderingsherstel moet laten verrichten. Kijk ook naar onze ervaringen zoals ik die eerder heb beschreven!
In willekeurige volgorde.
- Het duurt meestal langer dan je denkt, en het proces is veelal ingewikkelder èn duurder.
- Een aannemer die alles met eigen personeel doet, kan sneller werken dan eentje die onderaannemers inhuurt.
- Soms wordt er een dag niet gewerkt. Nadeel: het gaat langer duren. Voordeel: Geen lawaai van bijvoorbeeld boren, hakken, zagen, lopende band, graafmachine en betonmolen. Pompen blijven trouwens wel altijd aan, 24/7.
- Het komt voor dat de werklieden op zaterdag om 7 uur al op de stoep staan….
- Er is enige begeleiding en onder voorwaarden subsidie van de gemeente. Dit is echter alleen bedoeld voor het vooronderzoek. Maar niet als je in de volgende fase zoekt naar een aannemer en de bijkomende aspecten als selectie, technische keuzes, offerte, programma van eisen, planning en juridische aspecten. Niet-deskundige burgers moeten dit maar in hun vrije tijd uitzoeken, terwijl het om je huis gaat èn zeer hoge kosten, in ons geval € 180.000,-.
- Een vloer een halve of hele meter (extra) laten uitgraven levert veel meer kubieke meters grond op dan je denkt. Dat kan met een lopende band worden afgevoerd, of met een soort super-stofzuiger-container-vrachtwagen.
- De werkzaamheden geven sowieso een takkeherrie.
- Alle planningen zijn voorlopig. Tijdens de sneeuw- en vooral vorstperiodes lag het werk bij ons stil, maar dat kan ook als het te warm is. De hele planning ligt vervolgens overhoop, zeker als er mensen en/of materiaal van andere organisaties moet komen.
- Soms komen er interessante dingen naar boven: een oude jeneverkruik, mooie houten stukken balk van 100 jaar oud, die je in je tuin kan gebruiken.
- Investeer tijd en aandacht in de voorbereiding. Het gaat niet om alleen technische aspecten (wat voor palen, hoeveel). Ook juridische (wie is waarvoor aansprakelijk, verzekeringen, hoe worden de kosten van de gedeelde – ‘mandelige’- muren tussen de buren verdeeld) en financiële aspecten (meer- en minderwerk, schade, betaaltermijnen) en sociale aspecten (wie vergaderen wanneer: minimaal elke week bouwoverleg met de aannemer en/of de buren, wie maakt een verslag) verdienen de aandacht.
- De meeste bouwvakkers willen suiker èn melk in hun koffie. Veel.
- Wees beducht op onverwachte noodzakelijke procedures en technische ingrepen. Zo moet de gemeente een vergunning afgeven voor het gebruik van de parkeerplaatsen. De bouwinspecteur moet akkoord gaan met een volgende stap. De waterleiding wordt tijdelijk afgesloten. Idem het gas of de elektriciteit. Reken er niet op dat je aannemer je alles – tijdig – meldt!
- De kat, van jou of van de buren, kan ineens in de bouwput vallen of over het natte cement lopen.
Meer specifieke informatie is bij mij op te vragen elske.schreuder@indalo.NU