
Belevenissen van een vrijwillige dijkwacht

Uit de regen en storm doemt een figuur op. Langzaam worden de stoere zuidwester, de lange regenjas en hoge laarzen zichtbaar. In de hand een grote stok, een hond volgt braaf. Ja, het is de dijkwacht!! Nu komt alles goed.
Dat was althans mijn wat romantische beeld van een dijkwacht. Dus toen vorig jaar de oproep kwam om je aan te melden als vrijwillige dijkwacht heb ik dat meteen gedaan. Eind maart was de eerste digitale bijeenkomst voor een groepje nieuwe dijkwachten. Diverse pluimage: uit Nieuwerkerk, Lekkerkerk en Rotterdam. Fysieke banen, creatieve – en zakelijke beroepen. Meest mannen, maar ook een meisje dat lang geleden in de klas bij mijn jongste zoon zat. Totaal zijn zo’n 100 personen vrijwillige dijkwacht bij het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard.
In ons gebied hebben we zo’n 71 kilometer primaire waterkering (bescherming tegen rivierwater) en 206 kilometer regionale waterkeringen die ons tegen boezemwater beschermen. Daarnaast nog wat dijken die een functie hebben voor het watersysteem, maar niet zozeer voor onze veiligheid. Het hoogheemraadschap zorgt natuurlijk zelf goed voor de veiligheid van de dijken door het periodiek ophogen en het versterken van de dijken, zodat deze voldoen aan de veiligheidseisen. Ook wordt regulier onderhoud uitgevoerd zoals het maaien van de bermen.
De vrijwillige dijkwacht wordt ingezet om bij (dreigende) calamiteiten te inspecteren en indien nodig maatregelen te nemen. Bij calamiteiten denk je al gauw aan hoogwater, maar door de komst van de Maaslandkering is dat niet zo’n groot risico meer. In ons gebied speelt de laatste jaren met name droogte een belangrijke rol, vooral bij de veendijken. Het gaat om zo’n 90 kilometer dijk die in het droge seizoen ongeveer 1 keer in de 2 à 3 weken moet worden geïnspecteerd. Gevonden scheuren moeten dan in een speciale inspectie-app worden genoteerd en gefotografeerd, zodat het waterschap direct kan beoordelen of maatregelen nodig zijn.
Eind mei vindt de eerste oefening in de praktijk plaats. We gaan dan -coronaproof- in groepjes de dijken op om te leren waar we op moeten letten en hoe de inspectie-app gebruikt moet worden. Ik kijk ernaar uit!
Voor meer informatie: Josien van Cappelle (J.van.Cappelle@hhsk.nl)