
Schone rivieren, ook in Rotterdam!

Schone Rivieren is een initiatief van IVN-natuureducatie, Plastic Soep Foundation en Stichting De Noordzee. Zo’n 1.100 getrainde vrijwilligers brengen in kaart wat langs de oevers van rivieren wordt gevonden met als doel: plastic vrije rivieren in 2030!
De aanpak bestaat uit vier O’s: opruimen, onderzoeken, ontdekken en oplossen. Samen met de vrijwilligers, organisaties en gemeenten wordt het afval langs de rivieren opgeruimd. Natuurlijk is het de bedoeling dat de onderzoekers ook media-aandacht vragen voor hun acties, om zo het bewustzijn rondom het afvalprobleem te vergroten. Vandaar dit bericht!
Waarom belangrijk?
Nu ook de kleine wateren in Rotterdam aan dit project zijn toegevoegd was dat een goede reden om mij aan te melden als vrijwilliger. Als waterschapper vind ik de kwaliteit van het water heel belangrijk, en met dit project voorkom je dat (micro)plastics in het water terecht komen. Nu is maar liefst 81% van het rivierafval plastic en dat draagt uiteindelijk bij aan de enorme plastic soep in de oceanen. Dus voorkomen en opruimen is nuttig, want het zuiveren van water op microplastics is wel onze wens, maar nog steeds lastig en kostbaar om uit te voeren. Sterk aan het concept vind ik ook dat samen met fabrikanten gekeken wordt hoe het zwerfafval kan worden verminderd, bijvoorbeeld door een andersoortige of zelfs geen verpakking meer. Dat past bij het principe van Water Natuurlijk: “de vervuiler betaalt”, of in dit geval “de vervuiler lost op”.
Wat doe je als vrijwilliger?
Als vrijwilliger start je met een training van een avond. Daarna krijg je een traject van zo’n 100 meter aangewezen langs de waterkant. Hier moet je samen met je mede-onderzoeker al het afval opruimen, en scoren op een standaardlijst wat je hebt aangetroffen. Ons traject lag langs de Rotte, vlak naast de A20. Wij vonden dit eigenlijk niet zo’n goed traject, omdat het afval hier niet is aangespoeld maar door mensen vanaf de kant is achtergelaten. In de praktijk blijkt dat veel van de locaties in en rondom Rotterdam niet in contact te staan met het water, zoals dat bij de grotere rivieren wel het geval is. De gemeente heeft aangegeven dat zij ook voor deze locaties geïnteresseerd is naar de hoeveelheid en samenstelling afval, omdat het een mogelijke bron kan zijn van afval dat in het water beland. Dat kan goed zijn, maar voor de volgende actie hopen wij toch op een andere locatie!
Wat vonden wij?
Opvallend genoeg troffen wij op ons stukje Goudse pijpenkoppen aan en scherven van Delfts blauwe potten. Even een flits: ‘zouden we iets bijzonders gevonden hebben?’. Maar helaas, de pijpenkoppen zijn waarschijnlijk voor drugsgebruik. Ook de vele ballonnen die overal liggen voorspellen niet veel goeds voor de toekomstige hoeveelheid plastic in het water. Een overall, een snelbinder en een beluchtingspijp van een boom. En veel stukjes plastic: sigarettenfolie, doppen, flesjes en kleine stukjes. Ook namen moeten worden doorgegeven, zoals blikjes van Red Bull, wikkels van lolly’s van Chuppa Chups.Wat kan jij doen?
Wil je zelf ook iets doen aan het zwerfaval? Wordt dan ook “Schone rivieren onderzoeker”! Aanmelden kan via www.schonerivieren.org.
Ook kan je de Litterati-app gebruiken. Hiermee kan je zelf (herkenbaar) zwerfafval doorgeven, zodat producenten daarop kunnen worden aangesproken.