
Het klimaat verandert, maar veranderen we wel mee?
Als we meer in ons eigen land op vakantie gaan lijkt het soms wel aantrekkelijk dat de zomers gemiddeld genomen warmer worden en het ook soms voor langere perioden heel droog is, maar daartegenover staat dat als het regent het harder en vaak langer regent met grote wateroverlast als gevolg. En niet iedereen is even blij met zulke hete zomers, met name ouderen kunnen veel hittestress ervaren met zelfs sterfte als gevolg. Door het KNMI worden regelmatig klimaatscenario’s ontwikkeld. Dit zijn verkenningen van het toekomstig klimaat van Nederland met een tijdshorizon van 50 tot 100 jaar. Deze klimaatscenario’s geven aan dat wij ons nu al goed moeten voorbereiden om naar de toekomst toe nog steeds een aantrekkelijk woongebied te hebben, dat bestand is tegen die droogte, hitte, wateroverlast van dat moment. Hoe gaan we dat doen….
De omgeving aanpassen aan de veranderingen in het klimaat noemen we klimaatadaptatie. Er is zelfs een Deltaprogramma voor: het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA). Het rijk stelt daarmee miljoenen beschikbaar om de gemeenten en waterschappen financieel te helpen om de leefomgeving beter in te richten. Denk aan waterbergende constructies onder het wegdek, zoals de nieuw ingerichte Coolsingel, waterbergende pleinen, zoals het Benthemplein, waterdoorlatende bestrating.
In het coalitieakkoord is in ons waterschap voor 5 jaren, 5 miljoen beschikbaar gesteld om klimaatadaptatie handen en voeten te geven. In de komende verenigde vergadering zal waarschijnlijk besloten worden over de verdeling van dit geld om zo effectief mogelijk stappen te zetten.
Voor een groot deel zal er geld beschikbaar zijn om samen met gemeenten, in combinatie met de subsidie uit het DPRA, in de openbare ruimte klimaatadaptatie te stimuleren. Wetende dat er ook heel veel tuinen en terreinen in bezit zijn van particulieren en bedrijven, stellen we hier ook geld voor beschikbaar, d.m.v. een subsidieregeling. Iedereen die in de bebouwde kom woont kan aanspraak maken op een bijdrage door goede plannen voor waterbergende oplossingen. Ten derde houden we een potje beschikbaar voor projecten die interessant zijn, maar niet in deze regeling vallen. Een voorbeeld hiervan is de aanpak van het voorplein van Diergaarde Blijdorp, waar we hebben bijgedragen aan de aanleg van zogenaamde “bufferblocks” voor ondergrondse opslag van regenwater, dat gebruikt kan worden voor de dieren en planten in de diergaarde. Tenslotte houden we ook geld beschikbaar om onze eigen waterschapsgebouwen en terreinen klimaatbestendig te maken, het adagium “practice what you preach”.
Als Water Natuurlijk zijn we heel blij met deze voortvarende aanpak, klimaatadaptatie is tenslotte een van onze speerpunten van ons huidige en waarschijnlijk ook ons toekomstige verkiezingsprogramma.
We zijn er nog lang niet klaar mee!