
De WC voortaan doorspoelen met regenwater
Hoe kan je als burger meewerken aan een klimaatrobuust woon- en leefklimaat?
Een mogelijkheid is om een watertank aan te schaffen zodat je niet onnodig veel schoon drinkwater gebruikt. Wat betekent dat in de praktijk?
Wij wonen in een heel pand midden in Rotterdam.
Het huis is uit 1906, en gebouwd op houten funderingspalen. Door de schommelingen in het grondwaterpeil begon er paalrot op te treden, met scheuren in de muren en klemmende deuren tot gevolg. Daarom moesten we funderingsherstel laten uitvoeren – in de vorige afleveringen van deze nieuwsbrief heb ik verhalen en foto’s daarover gedeeld.
Omdat we toch al maanden in een soort bouwplaats woonden, hebben we maar meteen doorgepakt met een nieuw project: regenwater opvangen om te gebruiken voor toilet en tuin, in plaats van schoon kraanwater.
Niet voor een financiële besparing, maar wel om te doen wat wij kunnen om het schaarser wordende water verantwoord te gebruiken.
Wat en hoe
Het regenwater vanaf ons platte dak gaat nu niet meer door een regenpijp het riool in, maar stroomt via een – nieuw – stelsel van pijpen, buizen en leidingen naar de 2 watertanks, en vanuit daar naar 3 wc’s, de wasmachine, en de kraan voor de tuinslang.
Die watertanks zijn groot (buitenmaten bijna 1 x 1 x 2 meter) en zwaar (leeg 280 kilo). Per stuk kan er ruim 1500 liter water in. Ze zijn dus te zwaar om op het dak of balkon te plaatsen. Veel mensen laten ze in de tuin ingraven, wij hebben er voor gekozen om ze in de kelder te zetten.
Het was passen en meten, breken en sjouwen om ze er in te krijgen, maar het is gelukt.
Het regenwater stroomt door de nieuwe leiding van boven naar beneden langs de achtergevel via een filter (dubbel dicht gaas) de tanks in. Van daar gaat het met een pomp, en weer via een filter, weer naar boven waar de wasmachine staat en het bovenste toilet, naar de toiletten op de eerste verdieping en de begane grond, en naar de kraan in de tuin.
Nu het geïnstalleerd is, spoelen we de wc niet meer door met drinkwater uit de kraan maar met regenwater: een plensbui maakt ons nu dus erg blij!
Cijfers
We hebben uitgerekend dat wij tweeën per jaar ruim 100.000 liter water gebruiken, waarvan driekwart om te drinken, mee te koken, in te baden en voor de afwasmachine. Ongeveer 35.000 liter (schatten we) hoeft geen drinkwaterkwaliteit te hebben: wc, wasmachine, tuin. Dat halen we nu dus als regenwater uit de tanks.
Hoe groot moeten je tanks zijn? Als vuistregel wordt aangehouden: tenminste 5 % van het volume dat je jaarlijks in totaal aan water gebruikt. Vanwege de klimaatverandering hebben we een minimum van 8 % aangehouden, oftewel een maandvoorraad regenwater als buffer. Vandaar dat wij op twee tanks à 1.650 liter uitkwamen.
De laatste jaren valt er tussen de 1 en 40 millimeter regen per vierkante meter tijdens een regenbui: van motregen tot noodweer. In totaal (cijfer uit 2019) 870 milliliter per vierkante meter oppervlak. Ons platte dak (90 vierkante meter) vangt dus, schatten we, 70 a 80.000 liter regenwater per jaar op. Wanneer de tanks vol zitten en er valt regen bij, gaat dat alsnog (via het filter) het riool in. Een vlotter regelt dat automatisch. Omgekeerd kan het, met de toenemende droogteperiodes, voorkomen dat de tanks te leeg raken. Als de vlotter dat merkt, gaan we alsnog automatisch kraanwater tappen. Beide willen we met een aparte meter gaan bijhouden, maar dat moet nog besteld en aangesloten worden.
Investering: tijd, financiën en subsidie
Het berekenen en bestellen van de juiste tanks, samen met de aannemer, kost vele weken. De installatie zelf (tanks naar binnen slepen) was een dag sjouwen, maar de aanleg van de pomp en de nieuwe leidingen (en het slopen van de oude loden…) is weer vele dagen boren en trekken door het hele huis. Maar als alles dan uiteindelijk aangesloten is, geeft dat een voldaan gevoel bij elke wasbeurt!
De aanschaf en installatie van de twee tanks en bijbehorende pomp en leidingen kostte tot nu toe ruim 11.000 euro.
Als het goed is, krijgen we 2.100 euro subsidie van de gemeente terug. Uit de beschikking:
Wij menen dat het onderstaande in uw aanvraag aangegeven activiteiten/prestaties bijdragen aan de
doelstellingen van de gemeente Rotterdam.
Uit de ingediende stukken blijkt dat aan de voorwaarden en verplichtingen, zoals opgenomen in de
Subsidieverordening Rotterdam 2014 en de subsidie eisen van de subsidieregeling klimaatadaptatie is voldaan voor:
3,3 m3 toegevoegde waterberging;
90 m2 toegevoegd afgekoppeld oppervlak.
Gemeente Rotterdam en het waterschap geven dezelfde subsidie; wij hebben voor de ingang via de gemeente gekozen. (Vermijding schijn van belangenverstrengeling en het kwam beter uit.) Een subsidie – laten – aanvragen vergt ook de nodige expertise en aandacht, want de planning van aanvragen en uitvoering komt soms nogal nauw.
We zijn graag bereid om een rondleiding te verzorgen of nadere gegevens te verschaffen, mail me via e.schreuder@hhsk.nl