Navigatie overslaan

Samenwerken aan water en klimaat in Rotterdam: een uitdaging

Samenwerken aan water en klimaat in Rotterdam: een uitdaging

Als Water Natuurlijk zijn we natuurlijk blij dat de overheden in Rotterdam de afgelopen jaren zo goed samengewerkt hebben, getuige de vele voorbeelden die er gerealiseerd zijn, maar de veranderende omgeving vraagt om een verdergaande samenwerking. Nog te vaak wordt er door gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijf vanuit het bedrijfsbelang gewerkt en te weinig vanuit het maatschappelijk belang.

Om dat gezamenlijke maatschappelijke belang te borgen is er onlangs door de betrokken overheden, te weten de drie waterschappen, Schieland en de Krimpenerwaard, Hollandse Delta en Delfland, de gemeenten Rotterdam en Capelle aan den IJssel en het drinkwaterbedrijf Evides, een Bestuursakkoord Water en Klimaat afgesloten.

Daarvoor zijn vier motto’s opgesteld waaruit gewerkt gaat worden:

1) Werken aan stedelijk waterbeheer alsof je één organisatie bent, de burger staat hierbij centraal.

2) Samenwerken door echt ‘samen te werken’. Luisteren naar elkaar en elkaars belangen kennen en respecteren is daarbij cruciaal.

3) Water meer als ordenend principe. Stedelijk waterbeheer klimaatbestendig maken is een opgave die zowel overheid als burgers en bedrijven aangaat.

4) Uitvoering is complex en vaak weerbarstig. We doen dit door overlast zoveel mogelijk te voorkomen en efficiënt door werk met werk te maken. Innovaties en experimenten kunnen ons leren wat wel en niet werkt.

Als je het hebt over het watersysteem in samenhang met de waterketen zijn er al veel stappen gezet, maar er zijn nog volop kansen om de drinkwatervoorziening, de riolering en het zuiveren van afvalwater in samenhang te optimaliseren. Het gaat over zaken als de waterkwaliteit in de stad, voldoende zoet water, denk bijvoorbeeld aan de kwetsbare funderingen, het bergen van water als het hard regent, maar tegelijkertijd het voorkomen van verdroging. Er is in stedelijk gebied een grote samenhang tussen water en bodem, die je niet los van elkaar moet bekijken.

Hoe je omgaat met regenwater is sturend voor de inrichting van het watersysteem en voor de keten van riolering en afvalwaterverwerking. Klimaatverandering maakt deze samenwerking nog urgenter.

Tenslotte spelen er nog onderwerpen als veiligheid, circulariteit en de energietransitie en de beschikbaarheid van data. Genoeg onderwerpen dus om aan de slag te gaan.

Het wordt een gezamenlijk programma waarvoor een concreet uitvoeringsprogramma wordt opgesteld.

Agnes van Zoelen

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring