Navigatie overslaan

Laat dijken bloeien

Water Natuurlijk zet biodiversiteit op de agenda van het waterschap. In het beleid voor beheer en onderhoud is hier nadrukkelijk aandacht voor. Ook heeft het waterschap een visie voor biodiversiteit opgesteld. En bevat de Blauwe Omgevingsvisie een mooie stip op de horizon, waarin water en natuur samenkomen.

Naast de zorg voor het veranderend klimaat baart de ernstige achteruitgang van de biodiversiteit ons zorgen. Beide ontwikkelingen hebben voor een belangrijk deel dezelfde oorzaken, maar wie neemt daarvoor de verantwoordelijkheid? Die moeten we allemaal nemen, vindt WN. Er ligt daarom zeker een opdracht, ook, of misschien wel juist bij het waterschap. Als beheerder van water, oevers, paden en dijken gaat het waterschap over een enorm areaal dat ingezet kan worden om de biodiversiteit te versterken. Dan gaat het om aangepast beheer en om het anders omgaan met eigendommen. Door eenzijdig sloten en watergangen te maaien en door het stroombaanmaaien in onze beken zetten we al de eerste stappen. Nu de rest nog.

Bijgaande foto van de vernieuwde dijk bij Delfzijl laat zien dat veiligheid en biodiversiteit heel goed samen kunnen gaan. De bloei eind oktober is een voorzichtig begin. In Duitsland zijn bloeiende dijken meer regel dan uitzondering. Een voorbeeld dat wij willen volgen!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring